ДРИ: ГИМ потенцијално оштетио „Наменску“ из Трстеника за 1,6 милиона долара

ДРИ: ГИМ потенцијално оштетио „Наменску“ из Трстеника за 1,6 милиона долара

Kомпанија ГИМ потенцијално је оштетила произвођача оружја ППТ Наменска из Трстеника за 1,6 милиона долара јер је продавала оружје у иностранству по цени већој од уговорене, а разлику, супротно закону, није исплатила Наменској, следи из извештаја Државне ревизорске институције.

Kако пише Нова економија, у извештају о ревизији пословања Наменске, утврђено је да је компанија ГИМ продавала оружје ове трстеничке фирме по ценама већим од цена из комисионог уговора, а ту разлику у приходу није исплатила произвођачу.

Kако је навео ревизор, према Закону о облигационим односима комисионар ГИМ је био дужан да положи рачун Наменској као комитенту и да „преда све што је примио по основу извршеног посла за његов рачун”.

У извештају се наводи да ГИМ није достављао ППТ Наменској обрачуне о комисионој продаји након обављеног посла који садрже уговоре са крајњим купцем, фактуре ГИМ према крајњем купцу као и документацију о насталим трошковима, него је Наменска приходе од продаје обрачунавала по фактурама које је сама издала ГИМ-у, а које садрже нижу вредност од оне по којој је оружје заиста продато иностраном купцу.

Трстеничка компанија фактурисала је ГИМ-у вредност производа у износу од 319,29 милиона динара у 2017. и 2018. години, наводи се у извештају ДРИ о пословању наменске фабрике из Трстеника.

Међутим, фактурисана вредност истих производа од стране ГИМ-а према иностраном купцу износила је преко 479 милиона динара у 2017. и 2018. години, што је разлика од 159,7 милиона динара, или 1.640.560 долара. Зато је налаз ревизора био да постоји ризик да Наменској нису пренете све користи од обављеног комисионог посла реализованог по повољнијим условима од услова предвиђених комисионим уговором.

Стварну вредност посла ДРИ је утврдио током поступка ревизије пословања ППТ Наменска, јер је након израде нацрта извештаја ГИМ 19. новембра доставио Наменској обрачун продаје, датиран на 29. октобар 2019. године.

У прилогу тог документа разлика од 1,6 милиона долара приказана је као збир трошкова које је ГИМ имао приликом реализације уговора. Тако ГИМ наводи да је у 2017. и 2018. години потрошио укупно 565.102 долара за авио превоз, 1.058.993? долара на накнаде за посредовање и 16.471 долара за превоз у земљи, осигурање, царињење и слично.

ДРИ је утврдио да су цене превоза у земљи, царина и осталог од укупно 16.471 долара документоване рачунима пружалаца тих услуга у Србији. Накнада за посредовање у иностранству према посреднику ТГТ Генерал Традинг у укупном износу од 1.058.993 долара односи се на уговоре између ГИМ-а и ТГТ-а из 2016. и 2017. о тражењу и довођењу купаца који ће преговарати са ГИМ-ом у вези закључења уговора о продаји робе произвођача оружја и војне опреме из Србије.

Али, износи ове продаје исказани на рачунима се „не могу довести у директну везу” са износима које је исказао ГИМ, јер „није документован начин на који је одређена висина ове провизије, као ни начин расподеле провизије по произвођачима оружја”, наводи се у извештају ДРИ.

Такође, уговорима између ППТ Наменске и ГИМ није предвиђена могућност да ГИМ закључује уговоре са посредницима у иностранству и да се накнаде по тим уговорима надокнађују из постигнуте купопродајне цене.

Сви комисионари, осим ГИМ, доставили су документацију из које се види да су фактурисане цене производа продатих иностраном купцу идентичне ценама у фактурама које је ППТ Наменска испоставила комисионарима.

ППТ Наменска има обавезу да пошаље ДРИ извештај о отклањању откривених неправилоности, такозвани одазивни извештај, у року од 90 дана почев од наредног дана од датума уручења извештаја ДРИ.

ФоНет

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Ђиласе, прво да објасниш како си улупао милијарду евра на мост у равници па да наставимо причу о корупцији!

Ђиласе, прво да објасниш како си улупао милијарду евра на мост у равници па да наставимо причу о корупцији!

 „Не разумем како мислите ‘ако се вратим на власт’? На коју власт мислите? Као што …

Вучићевом куму Николи Петровићу криминални послови препорука, а не препрека

Вучићевом куму Николи Петровићу криминални послови препорука, а не препрека

Никола Петровић је један од најмоћнијих људи у Србији, кум је председника државе, а његово …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *