Тужилац Вишег јавног тужилаштва: Још анализирамо извештај комисије која се бавила падом хеликоптера Ми-17

Тужилац Вишег јавног тужилаштва: Још анализирамо извештај комисије која се бавила падом хеликоптера Ми-17

Београд — Тужилац Вишег јавног тужилаштва у Београду још анализира извештај комисије која се бавила одговорношћу за пад војног хеликоптера Ми-17, пише “Данас”.

Након што заврши са анализом садржаја, тужилац ће тражити додатне информације и документацију, уколико за тим буде било потребе.

У Вишем тужилаштву нису могли да прецизирају колико ће предистражне радње трајати, али су нагласили да ће јавност бити обавештена о одлукама које тужилац буде донео.

“Немамо нових информација у односу на петак, а то је да ћемо анализирати извештај, прикупити неопходне податке у складу са Законом о кривичном поступку, након чега ће бити донета одлука о којој ће јавност бити обавештена”, кажу за Данас у Тужилаштву.

На питање да ли је њихова одлука да извештај не буде доступан јавности, или је то наложило Министарство одбране, рекли су нам да је у овој фази истраге тајност уобичајена процедура, те да то “нико није посебно наредио”.

С обзиром на то да Тужилаштво истражује да ли је било командне одговорности, постоје два сценарија.

Уколико утврде да је трагедија сплет несрећних околности, истрага неће ни бити покретана, а ако се утврди да постоји кривично дело, тужилац ће наложити истрагу против познатог или непознатог извршиоца.

У стручној јавности се у међувремену води дебата о томе да ли је извештај комисије требало да буде доступан јавности и због чега је означен тајним. Председник Србије Томислав Николић, који је добио извештај, рекао је да ће га јавно саопштити ако то одобри надлежни правосудни орган.

Премијер Александар Вучић је отишао корак даље и у ТВ емисији цитирао делове извештаја. Према његовој оцени, могући узрок пада хеликоптера је квар, а последње речи пилота биле су: “Имам проблем. Морам у пењање.”

Министар одбране Братислав Гашић данима није доступан за коментар јер је, како су рекли његови сарадници, “на активности ван Београда”.

Министарство одбране се, иначе, позвало на интерно Упутство о класификовању, извештавању, евиденцији и анализи ванредних догађаја, којим, у случајевима када истражни поступак воде државни органи, они одлучују да ли ће информисати јавност о том догађају. Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић рекао је, пак, да се право јавности да зна не може ограничити никаквим подзаконским актима.

Данас

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Полиција више од 15 месеци не открива како је из магацина централе МУП-а нестало девет пиштоља

Полиција више од 15 месеци не открива како је из магацина централе МУП-а нестало девет пиштоља

Припадници полиције до данас нису утврдили како је из магацина МУП-а, који је морао бити …

ВЕСТИ ИЗ НЕСВЕСТИ! Крађа 87.500 евра из сефа криминалистичке полиције БГД-а нерасветљена годину дана?!

ВЕСТИ ИЗ НЕСВЕСТИ! Крађа 87.500 евра из сефа криминалистичке полиције БГД-а нерасветљена годину дана?!

Иако је пре више од годину дана утврђено да је из сефа Управе криминалистичке полиције …

13 Коментара

  1. SAMO VI ANALIZIRAJTE! OVI U FRANCUSKO VEC ZNAJU ZA AVION!

  2. Analiziraju naravno … kakvu istinu da prikazu , naravno kako njima bude odgovaralo . Bagra i olos …

  3. Vreme analize je obrnuto proporcionalno inteligenciji analitičara !

  4. Jer je izvestaj na nekom vanzemaljskom jeziku pa se mucite?

  5. ПИТАЈТЕ БЛЕРА ОН ЋЕ ДА ВАМ САСТАВИ ИЗВЕШТАЈ О СВЕМУ , КОЛИКО СТЕ СТРУЧНИ ТО САМО ГОВОРИ ДА ВАМ ТРЕБА ГОДИНА ДА НАМ КАЖЕТЕ ИЛИ ЧЕКАТЕ ДА КАО ШТО ОБИЧНО И БИВА ,НАРОД ЗАБОРАВИ ИЛИ ЈЕДНОСТАВНО ДА СЕ ВИШЕ И НЕИНТЕРЕСУЈЕ ЗА ТАЈ ХОШТАПЛЕРИЗАМ КОЈИ СУ ТЕ БИТАНГЕ ИЗ ВЛАДЕ ПОЧИНИЛЕ . .!!!

  6. jasno nama laicima !Koliko treba vremena ekspertima?

  7. ДОКЛЕ БРЕ ДА ЛАЖЕТЕ ,ПА У ФРАНЦУСКОЈ ПАО АВИОН И ПОГИНУЛО МАСА НАРОДА И ОДМАХ НАКОН ДВА ДАНА ВЕЋ СЕ ЗНА ШТА ЈЕ И ЗБОГ ЧЕГА ЈЕ ДОШЛО ДО ПАДА ,А ВИ НЕ ЗНАТЕ ВЕЧ 15 ДАНА ПРОШЛО . КАКО ВАС БРЕ НИЈЕ СРАМОТА , ОБРАЗ ,ОБРАЗ СТЕ ЗАЖУЉИЛИ ПА МИСЛИТЕ НАРОД ОТУПЕО , ”САСТАВИЋЕМО МИ ЊИМА ТАКО ДА МОРАЈУ ДА ВЕРУЈУ” ,А МИ ВЕЋ ЗНАМО ПРАВУ ИСТИНУ , НИЈЕ НАМА НИ ПОТРЕБНО ВАШЕ ИЗЈАШЊАВАЊЕ . !!!

  8. pre ceno mi da zaboravimo nego sto ce oni zavrsiti istragu

  9. izgleda islamisti umesali prste zato se i cuti i krije razlog pada helikoptera

  10. VUČIĆU,,ŠTA JE SA CRNOM KUTIJOM,,GDE JE NESTALA,,MORA DA JE KERAMIČAR UGRADIO U NEKO KUPATILO,KAKO SU DANAS FRANCUZI OBJAVILI KOJI SU RAZGOVORI BILI U AVIONU,,UBILI STE SEDAM LJUDI,,I DALJE ĆUTITE,,

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *