У аграрном буџету зјапи рупа већа од десет милијарди динара!

0
(0)

СТРУЧЊАЦИ у Министарству пољопривреде погрешно су прорачунали потребе у аграрном буџету, па ће за исплату субвенција, за ову годину недостајати више од 10 милијарди динара. Од тога, више од шест милијарди недостаје за подстицаје у биљној производњи, па је државну помоћ по хектару добило мање од петине ратара који су поднели захтеве. Исто је и са горивом, ђубривом, приплодним грлима…

Ово за „Новости“ тврди Маријан Ристичевић, председник скупштинског Одбора за пољопривреду. Како каже, пројектована је мања сума од потребне.

– Упозоравали смо да то неће бити довољно – истиче Ристичевић. – Сада притискају земљорадници, а чиновници желе да сакрију одговорност. Због тих омашки, сада могу да се десе кашњења у исплати сточарских субвенција, док ће минус бити сигурно код горива и ђубрива. Уместо да се свађамо ко је крив, требало би да се ујединимо и да нађемо начин како да решимо овај проблем. Постоје одређена дуговања која сељаци имају, па би то могло да се пребије. То је, можда, један од начина. На крају, верујем да ће све обавезе, ипак, бити исплаћене.

Према подацима до којих су „Новости“ дошле, за премије за млеко недостаје око 500 милиона динара. За гориво и ђубриво недостајаће више од две милијарде динара, а мањак је и код субвенција за приплодна грла, око 700 милиона динара. Иначе, само за подстицаје у биљној производњи, Министарству пољопривреде стигло је 275.869 захтева. Од тога су исплаћена 49.052 газдинства.

БИЋЕ ПАРА

„НОВОСТИ“ незванично сазнају у Немањиној 11 да ће све субвенције, без обзира на лоше испланиране ставке у ресорном министарству, бити исплаћене у најскорије време.
У Министарству пољопривреде кажу да је постојећи аграрни буџет усвојен у Скупштини РС, а у складу за Законом о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју.

Како истичу, сви пристигли захтеви измирују се у складу са расположивим капацитетима.

– Имајући у виду да је у овој години регистровано око 350.000 газдинстава, Министарство улаже максималне напоре да измири своје обавезе према пољопривредницима – наводе у ресороном министарству.

БЕЗ СУБВЕНЦИЈА

– ПРОПАСТ Како нам је рекао Љубиша Јовановић, председник Удружења произвођача млека Србије, ситуација ће бити лоша, уколико се не исплате субвенције.

– Не желим да верујем да ће се то догодити – прича Јовановић.

– За сада имамо подршку државе и не рачунамо да нам то неће дати. Тренутно исплата спорадично касни, али је то било и раније због проблема у Агенцији за аграрна плаћања. Ове године је дошло до застоја због пара у Трезору, али се сада и то превазилази. Прошле године је исплаћено све, па не би ваљало да не дају новац.

– Због ограничених људских ресурса којима располаже Управа за аграрна плаћања, а и чињенице да наведених 350.000 корисника подноси захтев за две и више мера, надамо се да ће се показати и одређено разумевање самих пољопривредника, када је реч о интентизету исплате субвенција. Посебно имајући у виду да до краја године има више од два месеца, због чега не би требало износити преурањене закључке када је реч о исплати субвенција.

Да су пољопривредницима паре преко потребне, сматра и Сања Бугарски, председница Асоцијације произвођача млека Војводине. Према њеним речима, за биљну производњу недостају средства, јер у Министарству пољопривреде нису знали елементарне ствари да обрачунају.

– Премијер Србије рекао нам је да за млеко и приплодна грла мора да буде новца, али се у ресорном министарству тога не придржавају – истиче Бугарски.

– Сада се касни са исплатама, али за приплодна грла рок да се поднесе захтев био је 15. октобар. Неко је то предао још у јуну, али паре није добио. Субвенције за приплодна грла везују се за број животиња, а сваке године их имамо све мање. Није ми јасно како није израчунато добро. Требало је то само сабрати. Да бисмо добили тих 25.000 динара по грлу, морамо по свакој крави да дамо 12.500 динара регионалним службама за сву потребну папирологију.

Како каже Бугарски, премије за млеко, за други квартал су исплаћене, а у децембру би требало да буде за треће тромесечје. Четврти квартал преноси се у наредну годину.

Ј. Субин, Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Путеви Србије за две године ненаменски потрошили ПОЛА МИЛИЈАРДЕ ЕВРА!

4 (4) Субвенције јавним предузећима „Путеви Србије“ и „Kоридори Србије“ су ребалансом буџета за ову …

Који и какви нови порези, намети, акцизе, разрези, пљачка и отимачина нас чекају у 2021. години

3.5 (8) Држава очигледно тражи нове начине да попуни касу испражењену услед епидемије коронавируса, а …

Један коментар

  1. Postovana gospodo i prijatelji imam jedan predlog,posto je dragan bujosevic izjavio da mu je neophodno nekoliko miliona evra da bi rts opstao predlazem da svi uplacujemo po 500 din za subvencinisanje poljoprivrede.pozzzz

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend