У буџету за 2020. годину предвиђен дефицит од 20 милијарди динара

0
(0)

Влада Србије данас је усвојила Предлог Закона о буџету Србије за 2020. годину којим је предвиђен дефицит од 20,2 милијарде динара, односно 0,3 одсто БДП-а, саопштило је Министарство финансија.

Укупни приходи су предвиђени у висини 1.314,5 милијарди динара и расходи у висини 1.334,7 милијарди динара.

Министар финансија Синиша Мали је нагласио да је буџет за 2020. годину развојни, те да се њиме постиче даљи развој привреде и додао да је за следећу годину пројектован реални раст привреде од 4 одсто, наведено је у саопштењу.

„Што се тиче привредног раста у овој години, охрабрују процене за трећи квартал, по којима привредни раст износи 4,7 одсто, тако да очекујемо да привредни раст до краја године буде и изнад пројектованих 3,5 одсто. Улагање у образовање и иновације ће омогућити да Србија настави са високим и одрживим растом економије. Србија показује да може да оствари високе стопе раста без обзира на успоравање ЕУ економија“, рекао је Мали.

Додао је да је према актуелној Фискалној стратегији пројекција јавног дуга за 2020. годину на централном нивоу државе 50,3 одсто БДП.

Мали је истакао да је кључна карактеристика буџетске политике у 2020. години равномерна, како је навео, расподела фискалног простора на повећање животног стандарда, односно на повећање плата и пензија за око 1,3 одсто БДП-а, подстицај расту кроз повећање јавних инвестиција, и пореско растерећење рада.

Мали је оценио да се поменутим предлогом буџета означава завршетак процеса консолидације јавних финансија и означава почетак развоја.

„У буџету је издвојено 295,4 милијарде динара наплате, као и 581,2 милијарде динара на пензије за наше најстарије суграђане. Према тзв. швајцарској формули, пензије ће следеће године расти за 5,4 одсто. Kада је реч о капиталним инвестицијама, у предлогу буџета је у ту сврху предвиђено 198,9 милијарди динара, а највећи део тих средстава се односи на саобраћајну и железничку инфраструктуру“, рекао је Мали.

Додао је да се тим буџетом означава почетак реализације Националног инвестиционог плана.

Он је рекао да је повећан износ за унапређење инфраструктуре за заштиту животне средине, као и да је повећан износ издвојених средстава за лечење ретких болести.

Мали је прецизирао да су, када је реч о инфраструктури, издвојена средства за Моравски коридор, деоницу Појате – Прељина, за изградњу аутопута Београд – Сарајево, за изградњу саобраћајнице Рума – Шабац – Лозница, затим за деоницу Обреновац – Љиг, за деоницу Сурчин – Обреновац, као и за деоницу НовиБеоград – Сурчин, за београдску обилазницу.

Додао је да су средства издвојена и за брзу саобраћајницу Нови Сад – Рума, деоницу Прељина – Пожега, пројекат мађарско – српске железнице, као и реконструкција железничке пруге Ниш – Димитровград.

Министар је истакао и да је стратешки циљ Владе Србије смањење незапослености, и подсетио да ће се изменама Закона о порезу на доходак грађана, који ће се ускоро наћи у скупштинској процедури, олакшати новозапошљавање и додао да ће се на тај начин Србија ће по стопи незапослености приближити земљама ЕУ.

„Повећана су средства за улагање у образовање и иновације. Наставља се пројекат ‘Повезане школе’ који ће омогућити да до септембра 2020. на брз интернет буде повезано укупно 1.000 школа, као и опремање још 10.000 дигиталних учионица“, рекао је Мали.

Додао је да су повећана и средства Фонда за иновациону делатност, као и да су за подршку развоја науке удвостручена средства за Фонд за науку на милијарду динара.

„За развој иновационе инфраструктуре су обезбеђена средства за завршетак Дата центра у Kрагујевцу, као и средства за завршетак Научно-технолошких паркова у Нишу и Новом Саду“, рекао је Мали.

Мали је оценио да очекује да ће следеће године Србија наставити убрзани развој и да је потврда тога напредак на Дуинг бизнис листи Светске банке и то што је рејтинг агенција Фитцх повећала кредитни рејтинг Србије са „ББ“ на „ББ+“.

Додао је да је рејтинг агенција Моодy’с унапредила изгледе за повећање кредитног рејтинга Србије са „стабилних“ на „позитивне“, наведено је у саопштењу.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Највеће поплаве на Косову и Метохији задњих 50 година, преко 200 Срба заробљено у кућама без струје, воде и хране!

5 (2) Тренутно се дешавају највеће поплаве на Kосову и Метохији у последњих 50 година. …

Делови Србије под водом: Ванредно у неколико општина, у току евакуација (видео)

0 (0) Због обилних падавина у неколико општина у Србији проглашена је ванредна одбрана од …

3 Коментара

  1. Како га само није срамота. Јапански министар изврши харикири јер је воз каснио два минута а наши ухваћени са рукама до лаката умоченим у мед, лапрдају на ТВ и осталим медијима.
    Да има образа повукао би се у неку забит и не би се више оглашавао. Ни он, ни ови остали.

  2. Kako sada odjednom deficit? AV se već mesecima hvali da ima suficita u budžetu. Tu se nešto ne slaže. Ili, možda, daleko bilo AV laže?

  3. Novinari i stručna javnost bi morali već sad da se pozabave nečim što će za par godina izbiti kao skandal nevidjenih razmera i gradjanima Beograda i Srbije naneti ogromnu štetu iz koje ćemo se teško iskobeljati. U intervjuu od pre neki dan na RTS vučesku reče kako su rasprodati svi stanovi u beogradu na vodi, već TRINAESTA KULA je prodata do poslednjeg stana. Ja se već mesecima pitam koja budala kupuje stan u beogradu na vodi po ceni od 7-8 hiljada evra po kvadratu, upućeni ljudi kažu vrlo lošeg kvaliteta i niskog standarda, a kad sam čuo da oni uvelike rasprodaju stanove koje niti su izgradili, niti će ikad izgraditi, postalo mi je jasno u čemu je trik: tajkuni kupe basnoslovno skupe stanove, vučesku i njegovi pokupe pare u svoje džepove i malo zamažu oči javnosti, a kad oni odu sa vlasti ispostaviće se da su pare nestale, a kupci čekaju svoje stanove. Pošto taj teren nije podesan za izgradnju takvih objekata, neće moći da izdrži izgradnju trinaest i ko zna koliko će još kula oni rasprodati pre nego što ih svrgnemo sa vlasti, grad i država će morati da obešteti kupce, sa sve kamatama. Tako će tajkuni oprati svoj novac od droge i drugih vrsta kriminala, još i zaraditi kamatu, vučesku i njegovi izgraditi velelepne vile u Urugvaju i drugim „rajevima na zemlji“, a mi, sirotinja koju ni sad pašče nema za šta da ujede, otplaćivaće njihove enormne cehove, radiće se o milijardama evra. Moramo da nadjemo način da već sad onemogućimo i obesnažimo te štetne kupoprodajne ugovore. Na noge, stručnjaci!!! Na noge, narode Srbije!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend