У Европском парламенту формирана десна фракција под вођством Марин Лепен

У Европском парламенту формирана десна фракција под вођством Марин Лепен

У Европском парламенту (ЕП) формирана је нова фракција, коју предводи француски ултрадесни Национални фронт (ФН), саопштила је у Бриселу шефица ове странке Марин Лепен (Марине Ле Пен).

Ова фракција, коју чини неколико десетина европосланика из седам земаља, носиће назив Европа народа и слобода. Заједно ће јој председавати Марин Лепен и Холанђанин Марсел де Граф (Графф). Осим ултранационализма, странке и посланике нове фракције спаја и отпор према продубљивању и ширењу европске интеграције.      

Осим двадесетак европосланика из ФН, ову фракцију чиниће, углавном, посланици холандске Странке за слободу (ПВВ) коју је формирао Герт Вилдерс (Геерт Wилдерс), познат посебно као критицар ислама и по противљењу имиграцији, затим Слободна странка Аустрије (ФПО), италијанска Лига севера (ЛН) и белгијски Фламански интерес. У фракцију су ушла и два посланика из пољског Конгреса нове деснице (КНП) и једна британска посланикиња, изабрана на листи Странке независности Уједињег Краљевства (УКИП) која је у марту из ње искључена. Тиме се испуњавају услови за формирање фракције у оквиру ЕП – најмање 25 посланика из бар седам од 28 земаља чланица ЕУ.

Нова фракција је, међутим, још раније остала без могућих партнера јер је 2009. формирана евроскептичка фракција Европе слободе и непосредне демократије са 46 европосланика, углавном из британске УКИП и италијанског покрета Пет звезди,

Формирањем фракције странке-чланице и посланици добијају низ предности и погодности, на пример, додатна средства за финансирање, као и више времена за иступања на пленарним седницама. 

 

Балкан магазин

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Не дамо СВЕТИЊУ да би ушли у ЕУ ПАГАНИЈУ, терајте се бре више у три пм са тим уценама!

Не дамо СВЕТИЊУ да би ушли у ЕУ ПАГАНИЈУ, терајте се бре више у три пм са тим уценама!

Шеф политичког сектора Делегације Европске уније (ЕУ) у Србији Дирк Лоренц изјавио је данас „да …

НОГО: Преговори о изборима су фарса, зашто сви ћуте о промени Устава!? (видео)

НОГО: Преговори о изборима су фарса, зашто сви ћуте о промени Устава!? (видео)

Нова емисија обрађује тему избора 2022. године. Главна ствар која није саопштена је референдум за …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *