У Каленићу се одржава протест рудара и запослених у ТЕНТ због обустављања изградње термоелектране "Колубара Б"

У Каленићу се одржава протест рудара и запослених у ТЕНТ због обустављања изградње термоелектране “Колубара Б”

У Каленићу се одржава збор упозорења рудара Колубаре и Костолца и запослених у ТЕНТ-у, поводом одлуке надлежног министарства о прекиду градње и свих активности термоелектране Колубара Б у том месту.

Збор на локацији на којој је требало да буде изграђена нова термоелектрана, организује Синдикална организација Рударског басена Колубара, а повод је, како су навели, захтев Министарства рударства и енергетике руководству Електропривреде Србије да се обуставе све активности у вези са изградњом Колубаре Б, пренси Н1.

Ресорна министартка Зорана Михајловић изјавила је јуче да енергетска транзиција не значи нагло затварање термоелектрана ни губитак радних места, већ „пре свега доношење плана до 2050. године који ће обезбедити да Србија има довољно енергије“.

Она је навела да то подразумева и инвестиције у изградњу нових енергетских капацитета и отварање нових радних места, и одбацила као „нетачна и злонамерна“ тумачења која имају за циљ да се „из нечијих личних или политичких интереса изазове страх код радника ЕПС-а да ће сутра остати без посла, а термоелектране угашене преко ноћи“.

„Истина је да енергетска транзиција значи планирање, као и велике инвестиције у нове енергетске капацитете. Инвестиције подразумевају и нова радна места која ће се отварати због изградње и управљања новим хидроелектранама, гасним електранама, соларним електранама, ветроелектранама, и другим електранама које користе ОИЕ, као и у производњи пратећих технологија, компоненти и опреме“, навела је министарка.

Подсетимо, ЕПС је у марту прошле године са кинеском компанијом Пауер чајна потписао прелиминарни споразум о сарадњи за изградњу Колубаре Б, а процењена вредност те инвестиције је око 385 милиона евра.

Из Делегације ЕУ јесенас су поручили да најављена изградња Колубаре Б и улагање новца у продужетак животног циклуса Колубаре А нису добар пут за Србију јер Унија покушава да не користи угаљ и фосилна горива.

Н1

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Иницијатива „Отворени Балкан“, још један антисрпски пројекат у коме главну реч води Вучић

Иницијатива „Отворени Балкан“, још један антисрпски пројекат у коме главну реч води Вучић

„После српске заблуде у две Југославије власт Србије срља у подржава инцијативу САД, о отвореном …

Ти си деведесетих министровао, рекетирао и ратовао против НАТО-а ОТПАДУ ЉУДСКИ!

Ти си деведесетих министровао, рекетирао и ратовао против НАТО-а ОТПАДУ ЉУДСКИ!

Србија данас коментар: Већег и одвратнијег олоша на власти од чипуљичког жвалоњ бега Срби и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *