Фељтон

У клопци политичког језика (3): Циганска черга или нећу да ћутим

Драматург и професор на Факултету драмских уметности Маја Волк каже да стално радимо на томе да исправимо говор, али не и своје ставове, свест и понашање, бавимо се формом уместо суштином.

Прокоментаришете оно што данас називамо политички коректним говором?

-Разумем да друштво које напредује у свом развоју и свести осећа потребу да унесе правила и ред у свој развој. Језик је прва ствар која одређује народ, али и степен његовог развоја. По говору је лако препознати ко је школован, а ко није. Још је социјализам увео код нас правило да кад се нешто језички промени, да се променила и суштина. Међутим, овде се ради о маскирању друштвене неурозе која тежи да ништа не мења.
Учимо глупости

Да ли на овај начин језик кваримо или га поправљамо?

– Када се силује језик, он се квари. Али он је жива материја и, хтели то или не, оне речи које се више употребљавају истискују оне које се ређе користе. Студентима сам купила мале речнике у које уписују старе српске речи. Кад год постоји добра, квалитетна, прецизна српска реч, радије ћу је употребити него неку страну. Али ћу такође усвојити и неку креативну кованицу, попут оне коју је смислио мој учитељ Груја за атачмент, па каже прикачмент.

Шта мислите о Ромима?

– Ми можемо да заменимо реч Циганин са Ром, али остаће увек циганска черга, циганска је туга преголема и поезија у којој се са љубављу помиње реч Циганин, која постоји у многим језицима и није увредљива. Нико се неће увредити ако реченицом исказујете поштовање.

[quote]

Учимо глупости

Шта мислите о томе што су Американци забранили реч диносаурус у школској литератури јер то наводно збуњује ученике који не верују у еволуцију?
– Ја сам за укидање свих репресивних институција, па и школе, у којој има много глупости и старог незнања. Кад би изашли из дарвинизма и деци рекли оно што се и данас зна, да није било једне еволуције и да је Дарвин превазиђен, онда не би било проблема са диносаурусима. Зашто се уче превазиђене и нетачне ствари, то је друго питање.

[/quote]

 

Да ли мислите да ће жена бити мање жена ако јој уместо психолошкиња кажемо да је психолог?

– То сигурно не. Када су професије у питању, то је будалаштина. Ми имамо српску реч судиница, али то значи жена судије. Секретар уметничког већа није исто што и секретарица уметничког већа. Ако кренемо у ту заврзламу, полудећемо!

Да ли би требало по угледу на Швајцарце да укинемо речи мама и тата?

– Не, али већ је велика ствар да их не зовемо кева и ћале. Имам једног студента у Босни који има два оца, биолошког и психолошког. Једног зове тата, а другог бабо. Људи су језички креативни, и тако ће увек бити.

Неке дечје књиге у забрањене јер се у њима помињу неке од политички некоректних речи.

– Историја човечанства је историја глупости. Толико на ту тему.

Мислите ли да је данас најбоље ћутати?

– То би био начин да човек буде заштићен у свету лажи, где се све изврће. Ја сам вам прави пример жене која говори истину, не лаже и зато је препуштена на милост и немилост жутој штампи која све изврне у скандал. Али, то не значи да ћу заћутати. Хероји не ћуте!

Сутра – У клопци политичког језика (4): Мањина терорише већину

 

Вести

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!