fbpx

У Куршумлији откривени остаци пет великих рановизантијских градова

0
(0)

Тим археолога Народног музеја Топлице из Прокупља и Народног музеја из Београда протеклих дана је на потезу од Куршумлије до Луковске бање открио остатке пет великих рановизантијских градова.

Археолошкиња Народног музеја Топлице из Прокупља Јулка Кузмановић Цветковић рекла је да су археолози протеклих дана дошли до изузетних резултата, који би могли да промене досадашњу историјску слику куршумлијског краја – пронашли су остатаке пет великих рановизантијских градова који се налазе у кругу од свега 20 километра, на планинским узвишењима на потезу од Куршумлије до Луковске бање.

„Невероватан сјај ових простора је просто потамнео. У једном малом окружењу, од око 20 километра у круг је пет великих тврђава, пет Јерининих градова. Знамо да Јерина није стигла све да их сагради, али се тако зову“, рекла је она агенцији Бета.

Јулка Кузмановић Цветковић је додала да треба открити зашто је сазидано толико утврђених градова, на малом простору.

На подручју Куршумлије ово су прва опсежна истраживања археолога. Археолози су евидентирали 140 локалитета, из различитих временских епоха.

Јеринин град

Јеринин град је назив који је српски народ давао старим грађевинама и рушевинама непознатог порекла повезујући их са легендом о Проклетој Јерини и њеном зидању Смедерева.

Археолог из Народног музеја Београд, Емина Зечевић, рекла је да највећи број локалитета припада средњем веку, а мањи број су праисторијски и антички локалитети.

Зечевићева је рекла да за многе од њих готово нико до сада није знао, а да су истраживања започета трагом белешки путописаца из 19. века.

„Пошли смо трагајући за потврдом тих података. Можемо сада да изађемо на све те локалитете, да их евидентирано и документујемо, да узмемо координате, а то је и најважније, јер то до сада није могло бити због недостатка савремене опреме“, рекла је Емина Зечевић.

Археолози кажу да новооткривени средњовековни градови, али и друге локације, захтевају археолошка ископавања, како би се дошло до прецизнијих података и потврда да ли је реч о вишеслојним локалитетима са фазама из старијих епоха. Они оцењују да детаљнија истраживања ових градова могу донети неочекиване резултате.

Кампања „Археолошко наслеђе Куршумлије“ спроводи се сваке јесени, већ четврту годину а наставиће се и идуће године. Истаживања финансирају Министарство културе и информисања Србије и Туристичко предузеће „Планика“ из Куршумлије.

РТС

фото: илустрација

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Велеиздајнички режим оставио југ централне Србије на милост и немилост шиптарским бандама!

0 (0) Последњи инцидент на административној линији према Kосмету, у близини Kуршумлије прети да ескалира …

Растелница после упада шиптарских терористичких банди

0 (0) ОБИЈЕНА врата, испретуране и поломљене ствари… У једној кући чак и избушен плафон …

2 Коментара

  1. Bogoslov Svetlana Šćekić

    Кilometar od moje kuce je Bozji Grad sa Zlatnom Kapijom koji su sagradili Sveta Cerica Jelena i sveti Cer Konstantin sin Carice Jelene! Ovo je bila vizantijska Flavija i pronadjen ogroman Casni Krst zlatni sa crvenim rubinom,pozadi Krsta pise FLAVIJAN!Vitez svetog Cara Konstantina je sagradio Stari Beograd kao utvrdjenje i narod je po vitezu nazvao BEOG RAD jer ga radio Vitez Beog i zato je Beograd i jos utvrdjenja je gradio po Srbiji tako da su ti gradovi gradjeni u Kursumliji od viteza Beog,koji je predvodio vojsku svetog Cara Konstantina i svete Carice Jelene i sva su utvrdjenja po Srbiji oni gradili sve stare gradove isto i Smederevo itd,Ali su turci palili te gradove isto kao ovaj Bozji Grad!!!

  2. Zanimljivo koli se trude da izbegnu svaku mogucnost i predpostavku da su Srbi sagradili ta utvrdjenja, vec se unapred stvara predpostavka da je pre ili Vizantijski period.
    Koje blefiranje. Pih.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *