Србија

У Нишу затворен и хотел „Амбасадор”

После пет деценија рада једно од обележја Ниша стављено под катанац, а радници послати кућама

Ниш – По доласку на посао јуче ујутру седамдесетак радника хотела „Амбасадор“ у Нишу, који је у склопу предузећа „Србијатурист“, дочекала су закључана врата и обавештење да се „хотел привремено затвара због профитабилности“. Стајали су око сат времена испред закључаних врата, а онда је организован састанак са људима из руководства предузећа. Драгица Шолаја, председник Одбора директора „Србијатуриста“, овако је образложила одлуку о затварању „Амбасадора“:

„Одлука о привременом затварању донета је на бази анализе профитабилности рада хотела у претходном, као и пројекције остварења прихода у наредном периоду”.

Представник радника „Србијатурист“, у којем је око 150 запослених, Златко Начевски пренео је новинарима информацију да „није успео да сазна колико хотел „Амбасадор“ неће радити“ и додао да је радницима речено да користе годишњи одмор или слободне дане, а да се потом јаве у предузеће:

– После свих дешавања у „Србијатуристу“, и ово се могло очекивати. Више пута смо, претходних месеци и година, указивали руководству предузећа на постојеће проблеме и на нерентабилно пословање, али нико на нас није обраћао пажњу. Несхватљиво је, а то су званични подаци из Службе продаје наше фирме, да је од почетка године било чак 3.200 резервација гостију за ноћење и боравак у „Амбасадору“, од тога само у периоду од почетка априла до краја маја било преко хиљаду резервација, и да су све отказане, рекао је Начевски.

Овај радник „Србијатуриста“ и представник својих колега рекао је и да је жиро-рачун предузећа дуго у блокади, а да се, нагласио је, запосленима дугују плате за последњих пет месеци.

Предузеће „Србијатурист“ приватизовано је пре десетак година. Купио га је Срба Илић, амерички држављанин, пореклом из околине Ниша. Та приватизација била је поништена, али је после више поступака пред домаћим и међународним судовима Илићу враћено власништво. Од пре неколико дана за директора предузећа постављен је Петар Илић, рођени брат власника, који је рекао да још увек није упознат са целокупним стањем у „Србијатуристу“:

– Заиста нисам знао шта се све догађало око „Амбасадора“ јер сам тек неколико дана на челу фирме. Имам задатак да средим „Србијатурист“ и настојаћу да из нашег предузећа убудуће излазе само лепе вести, на основу којих ће гостију бити више и да они који бораве у објектима нашег предузећа буду задовољни – рекао је Илић.

На стотинак метара од „Амбасадора“, у Вождовој улици, увелико се приводе крају радови на реконструкцији некадашњег хотела „Ниш“, који је, такође у саставу „Србијатуриста“. Ту ће бити нови хотел са новим именом – „Гранд“. Представник радника Златко Начевски тврди да има сазнања да руководство фирме никога од запослених у предузећу не планирају за рад у новом хотелу!?!

Сви остали објекти из (некадашњег великог) састава „Србијатурист“ – хотел „Наис“ на аутопуту код Ниша, хотел „Парк“ у центру града, „Озрен“ и „Партизан“ у Нишкој Бањи одавно су затворени и не раде. Мотел „Медијана“ између Ниша и Нишке Бање и хотел „Србија“ у бањи су руинирани, неупотребљиви и више личе на згаришта него на некадашње реномиране угоститељске и хотелске објекте.

 

Тома Тодоровић

Политика

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!