fbpx

У Новом Пазару деле награде деци за бојкот наставе на српском језику

0
(0)

Нови Пазар – Председник Бошњачког националног већа (БНВ) Есад Џуџевић је, сумирајући резултате рада овог органа мањинске самоуправе, истакао да је остваривање права Бошњака у Србији у вртоглавом успону што је крунисао увођењем наставе на босанском језику у основне и средње школе.

– Бошњаци су, остваривањем права да се школују на матерњем језику, поручили да не пристају на асимилацију, као у протеклих сто година – казао је Џуџевић и додао да су Бошњаци тек сада спремни на интеграцију у србијанско друштво.

Од почетка ове школске године у већини основних и средњих школа у југозападној Србији, где живе припадници бошњачке мањине, почела је настава на босанском језику. О томе су се изјашњавали родитељи деце ученика првог и петог разреда основних и првог разреда средњих школа. Учитељима и наставницима, Србима и Бошњацима, после кратких семинара, Џуџевићево БНВ издао је потврде да знају овај језик и да на њему могу да држе часове на матерњем језику бошњачке деце.

У неким школама настава је почела без проблема, а тамо где је закочило, БНВ је кренуо с кривичним пријавама. „Зарадили” су такве пријаве директори две новопазарске основне школе, затим новопазарске и сјеничке гимназије и директори свих школа у Пријепољу. Тужилаштва се још нису изјаснила и суд није утврдио јесу ли криви што су, како тврди БНВ, деци ускратили школовање на босанском језику. У новопазарској гимназији ђаци првог разреда, чији родитељи су изразили жељу да им се деца школују на босанском, неколико дана су бојкотовали наставу, и у дворишту школе с транспарентима на којима је писало „Хоћемо босански” тражили да остваре своја национална права.

По савету челника БНВ-а деца су се вратила у учионице, али су једно време на часовима ћутала, тражећи тако свој језик. Ипак, борба је утихнула, па је прво полугодиште завршено регуларно, сва деца су добила оцене из свих предмета.

Упућени тврде да су читавом акцијом малолетних гимназијалаца руководили професори ове школе који су истовремено и функционери БНВ-а. Гимназијалцима, ученицима првог разреда, „због исказане личне храбрости у остваривању законског права на образовање на свом језику”, Есад Џуџевић је доделио специјалне дипломе „Авдо Међедовић” и честитао им на овом подвигу.

На другој страни, директор Гимназије у Новом Пазару Зоран Милосављевић и његов колега Мурат Баждаревић, директор сјеничке гимназије, упорно тврде да лопта није у њиховом дворишту него код министра просвете.

– Одобрени планови и програми, уџбеници, обезбеђен простор и наставници за чије плате Министарство треба да обезбеди средства – услови су да се крене с наставом, а не моја или било чија добра воља – тврди директор новопазарске гимназије Зоран Милосављевић.

Есад Џуџевић је пре десетак дана разговарао с министром просвете Томиславом Јовановићем. Како је пренео Џуџевић по повратку из Београда, наводно су се њих двојица сложили да је настава на босанском почела, али да је на министру да процес одблокира у двема гимназијама и у пријепољским школама. И да казни, можда и смени, директоре који угрожавају права бошњачке деце.

 
С. Бакрачевић
Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Медицинско особље проговорило – Респиратори не раде, више од стотину пацијената са тешком клиничком сликом

5 (5) Здравствени систем у Новом Пазару на ивици је пуцања. Нашој редакцији обратили су …

Смењен помоћник градоначелника Новог Пазара због критике Вучиће злоупотребе хуманитарне помоћи!

4.3 (12) После посете председника Србије Александра Вучића Новом Пазару, у који је донео 13 …

4 Коментара

  1. Дели Џуџевић, који је министар у Влади Србије. Чисто да се не заборави…

  2. Е СРБИЈО СТИДИ СЕ ! БАНАНА ДРЖАВА !

  3. Докз да Србија није држава.

  4. nek idu u bilo koju zemlju evropske unije pa nek traze skolstvo na bosanskom da nije zalosno bilo bi smesno

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *