Насловна / Србија / У Пироту одржан велики народни збор против изградње малих хидроелектрана
У Пироту одржан велики народни збор против изградње малих хидроелектрана 1

У Пироту одржан велики народни збор против изградње малих хидроелектрана

Савез месних заједница Старе планине и градјана, и интернет група „Одбранимо реке Старе планине“ организовали су данас збор у центру Пирота у знак противљења изградњи малих хидроелектрана и најавили да ће следећи скуп бити у Београду ако се не одустане од тог пројекта. Збору „Реци не МХЕ“ присуствовао је велики број градјана из целе Србије окупљених око заједничке идеје да се, како су навели организатори, укаже на погубне последице које има градња деривационих мини хидроелектрана у заштићеним природним добрима по животну средину и квалитет живота градјана.

На препуном градском тргу смењивали су се бројни говорници, указујући на проблем изградње мини хидроцентрала. Медју њима била је и Снежана Јандрлић из некадашње групе „Сунцокрет“ која је отпевала две песме и упутила кратку поруку: „не дамо наше реке никоме“.

Један од активиста Савеза месних заједница Старе планине Александар Јовановић поручио је да сви који мисле да ће да зараде паре, а да градјане оставе без воде, врло добро знају да то неће проћи.

Следеће окупљање биће у Београду уколико се после овог скупа не објави мораторијум на изградњу свих малих хидроцентрала на Старој планини, најавио је Јовановић.

Професор Шумарског факултета Универзитета у Београду Ратко Ристић рекао је да су аргументи јасни и да производња енергије из малих хидроелектрана никако не може представљати значајну ставку у енергетском билансу земље.

„То је само маска да се појединци обогате“, рекао је Ристић.

Он је казао и да ће уколико буде преградјено 58 река на Старој планини она бити мртва планина, а становништво које је остало неће имати основ за егзистенцију.

„Дакле, борба протв МХЕ на Старој планини је национални интерес и интерес становника Старе планине. Ово је проблем читаве Србије. Планирано је да се у Србији направи 850 малих хидроелектрана и уколико то буде реализовано уништићемо наше највредније планинске реке“, рекао је Ристић.

Бета

фото: 

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

„ИЗБРИШИТЕ СВЕ МХЕ“: Протест у Пироту против мини хидроелектрана 11

„ИЗБРИШИТЕ СВЕ МХЕ“: Протест у Пироту против мини хидроелектрана

ДОК се у скупштинској сали у Пироту, одржавала седница градског парламента, еколози окупљени у „Одбранимо …

Грађевинска инспекција стопирала градњу мини хидроелектране у Ракити 12

Грађевинска инспекција стопирала градњу мини хидроелектране у Ракити

Грађевинска инспекција забранила је радове на изградњи цевовода за мини-хидроелектрану у Ракити због недостатака које …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *