У Привредном суду закључена расправа по тужби бивших радника ПKБ корпорације

5
(3)

У Привредном суду у Београду данас је закључена расправа по тужби бивших радника и пензионера ПKБ корпорације који од државе траже да им исплати накнаду за акције које им нису додељене приликом продаје дела имовине те фирме.

Адвокат тих радника и пензионера Саша Гемаљевић за Инсајдер каже да очекује да ће пресуда бити донета у наредних 30 дана, како налаже закон.

Он је за агенцију Бета рекао да Влада Србије на захтев Суда није доставила оригинал споразума од 1. јула 2009. године, па је призната копија коју је он прибавио.

„Судија је прихватила копију, али то није довољно јер докази на тај начин нису изведени до краја и оставља се простор за жалбу и одуговлачење поступка, што је верујем и циљ“, оценио је Гемаљевић.

Тим споразумом између ПKБ и Дирекције за имовину Србије у име Владе Србије се таксативно наводи шта све од имовине тог пољопривредног комбината прелази из друштвеног у државно власништво.

До тада је 65 одсто власништва било у друштвеној својини, а 35 одсто у државном власништву и по Закону о приватизацији радници су имали право на акције у вредности 15 одсто тог друштвеног капитала. Пре тога су искључени из права на бесплатне акције јер су им припадале акције у фирми где су запослени.

Гемаљевић је рекао и да Суд није прихватио предлог да се уведе привремена мера забране продаје преосталих непродатих 11.000 хектара имовине ПKБ до завршетка спора да би радници могли да по завршетку спора наплате акције.

Истакао је да је њега и председника Удружења бивших радника и пензионера Милинка Миладиновића све време обезбеђивала полиција, као и окупљене раднике испред Суда. Они су протестовали јутрос испред зграде Председништва, на Андрићевом венцу и тражили пријем код председника државе Александра Вучића, али их он није прихватио тај захтев.

Због покушаја да протестују испред управне зграде у Падинској Скели 18. маја кажњено је њих тридесетак по 5.000 динара.

Бивши радници ПKБ-а раније су тужили ПKБ и државу, тражећи право на бесплатне акције јер их у матичном предузећу нису добили, иако је та фирма имала статус друштвене до 2009. године. Тада је, према речима адвоката Саше Гемаљевића трансформисана у државно предузеће, а акције према Закону о приватизацији добили су само запослени у неким зависним фирмама које послују у оквиру ПKБ, али не и у матичној компанији.

Приватизација ПKБ-а, некада једног од највећих пољопривредних комбината у Европи, завршена је у другој половини 2018. и то продајом имовине тог предузећа.

Иако је у јавности створен утисак да је приватизован комбинат са дуговима, уствари је продата само имовина, односно око 17.000 хектара земљишта, опрема, објекти и стада.

Kомпанија Ал Дахра је као једини понуђач на тендеру за приватизацију ПKБ-а купила имовину овог комбината за нешто више од половине његове процењене вредности.

У октобру 2018. укупно ова арапска фирма платила је око 120 милиона евра, уз обавезу инвестирања 30 милиона евра и наставак пољопривредне производње у наредне три године.

Шта је све претходило приватизацији ПKБ-а, и на који начин је она спроведена погледајте у три епизоде Инсајдеровог серијала „Продаја”. Новинари Инсајдера у овом серијалу откривају и да је могуће да држава ускоро од Ал Дахре откупљује земљиште које је јој је у оквиру приватизације и продала.

Извор: Бета, Инсајдер

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Бор: Око 50 кинеских радника штрајковало испред седишта компаније Зиђин тражећи боље услове за рад, најавили тужбу против компаније по повратку у Кину

5 (1) Око 50 кинеских радника ангажованих на изградњи јаловишта за потредбе новог рудника бакра …

Подсећање: 10. септембра 2012. Берлин – Потписан меморандум о разумевању и сарадњи у области енергетике

4.8 (5) Представници Електропривреде Србије и немачког енергетског концерна РWЕ потписали су данас, 10. септембра …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend