fbpx
Насловна / Свет / Хелм / У Румунији за корупцију пред судом 1.000 функционера, 3 министра, 6 посланика…
У Румунији за корупцију пред судом 1.000 функционера, 3 министра, 6 посланика... 1

У Румунији за корупцију пред судом 1.000 функционера, 3 министра, 6 посланика…

У ТРЕНУТКУ ескалације политичких напада на борбу против корупције у Румунији, шефица антикорупцијске агенције, која је стално на мети паљбе, саопштила је да је у 2017. агенција процесуирала рекордан број случајева.

Главна тужитељка Националног антикорупцијског директората (ДНА) Лаура Кодрута Ковеси представила је данас годишњи извештај и навела да је у 2017. на суд изведено 1.000 званичника под оптужбом за корупцију, укључујући три министра, шест посланика и бившег председника парламента.

Кодрута Ковеси је рекла да је њена служба успешно кривично гонила 713 званичника, укључујући 28 градоначелника, 38 директора јавних институција и једног сенатора, пренео је Асошијетид прес.

Тужиоци су последњих година истраживали бројне званичнике под оптужбама за сукоб интереса, злоупотребу моћи, преваре и примање мита у замену за уговоре са државом.

Ипак, корупција је и даље раширена, упозорила је Ковеси и додала да су неки управници болница узели милионе евра мита док су злоупотребе фондова ЕУ удвостручене.

Председник Румуније Клаус Јоханис честитао је тужитељки, похвалио рад њене службе и истакао да „подаци не лажу“.

Јоханис је за нападе на кредибилитет антикорупцијске агенције рекао да представљају „заразну манифестацију очаја људи који желе да потчине правду политици“.

Министар правде Тудорел Тоадер тражио је да се Ковеси смени јер „није за тај посао“, али је регулаторно тело за правосуђе захтев одбацило.

Последњу реч даће Јоханис, али се не очекује да подржи министра правде.

Ковеси, која води ДНА од 2013, рекла је и да је њена служба увела нове механизме за истраживање оптужби за непрофесионализам и нелегалне радње у тужилаштву.

У 2017. су отпуштена два тужиоца.

Румунско правосуђе и даље је под специјалним надзором Европске уније а Румунија је једна од најкорумпиранијих чланица ЕУ.

Владајуће социјалдемократе 2017. су покушавале да декриминализују нека коруптивна дела, што је резултирало највећим протестима на улицама румунских градова од краја комунизма.

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Зашто је Краљевина предала источни Банат Румунији? 11

Зашто је Краљевина предала источни Банат Румунији?

УЗРОЦИ И ОКОЛНОСТИ КОЈИ СУ УТИЦАЛИ НА ПРЕДАЈУ ИСТОЧНОГ БАНАТА РУМУНИЈИ ОД СТРАНЕ КРАЉЕВИНЕ СРБА, …

Љубиша Буха Чуме на слободи 17

Љубиша Буха Чуме на слободи

Први сведок сарадник у Србији Љубиша Буха Чуме од данас је опет на слободи, пошто …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *