fbpx

У САД расте потражња за руским оружјем

0
(0)

Извоз продукције руског предузећа Ижмаш у САД за 2012. годину скочио је за 15%. Компанија је значајно повећала квалитет производа – различитих видова спортског и ловачког оружја и сада намерава да ојача своје позиције на америчком тржишту.

У САД интересовање за продуцкију руских оружара расте. То је показао управо завршени највећи сајам спортског и ловачког оружја у Лас-Вегасу Shot Show 2013. Ово је затворена комерцијална манифестација, намењена професионалцима, везаним за спортско стрељаштво и лов. Изложба Ижмаша је ове године била једна од најпосећенијих. У Америци овај бренд је добро познат. Пре годину дана руска компанија је склопила уговор за испоруку полуатомата Сајга-12 полицијским одредима САД, истиче званични представник научно-производног удружења Ижмаш Јелена Филатова.

Сајга-12 је глатка пушка, исто тако поуздана као аутомат Калашњиков. При томе она је ефикасна за пуцање како различитом муницијом – то је и сачма и картеч и патроне. Управо зато Сајга-12 је тако популарна међу снагама очувања реда и међу онима који се баве стрељаштвом.

Успех Сајге-12 у многоме се објашњава тиме што је она разрађена на основу чувеног аутомата Калашњиков. Данас оружари из Ижевска приказују различите варијанте пушака на основу Сајге. За то се користе различити материјали и дизајн. Али најважнија њена предност у поређењу са страним аналозима састоји се у другом. Говори стручњак за историју стрељачког наоружања Максим Попенкер.

Основна предност Сајге-12 је постојање кутијастог магацина који дозвољава брзо пуњење. Већина полицијских пушака у САД и другим земљама има магацине који се пуне по једном патроном. Оне могу да се пуне брзо, али за то је потребна одређена вештина, која треба дуго да се увежбава.

На изложби у Лас-Вегасу Ижмаш је представио неколико модела ловачких карабина Сајга са аутоматским пуњењем за различиту муницију, Сајгу-12 за безбедносне ресоре у класичној варијанти и са додатном опремом, као и пушке Барс (Ибрис) и Собољ (Самур), Коршун. Тренутно Ижмаш завршава разраду две пушке малог калибра за САД на бази спортских пушака СМ-2 и Бијатлон. На наредном сајму 2014. оне ће бити представљене широкој публици. САД су важно тржиште за пласман производа руског предузећа. У ову земљу се извози више од 80% читаве извозне производње цивилног оружја, истиче Јелена Филатова.

Што се тиче интересовања управо за тржиште САД, она је земља са највећим на свету тржиштем спортско-ловачког наоружања. Зато намеравамо да јачамо и проширујемо своје присуство на њему.

У плану руског предузећа је да започне 2013. године продају још око 10 нових обрацаза, који ће вероватно привући пажњу не само руских безбедносних структура, већ и страних војски. Данас се продукција Ижмаша испоручује у скоро 30 земаља света, између осталих у Аустралију, Велику Британију, Немачку, Норвешку, САД и Тајланд.

 

Глас Русије

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Др Мировић разоткрио Вучићев подли план о издаји КиМ: Русија узвраћа ударац (видео)

4.6 (10) Вучић је без проблема покушао да превари Путина. Оно што лидер СНС хоће …

Руски амбасадор оштро реаговао због напада Вучићевих таблоида на Москву!

4.7 (6) Руски амбасадор Александар Боцан-Харченко обратио се путем Твитера уредништву листа „Српски телеграф“, рекавши …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *