У Србији озбиљно угрожен демократски изборни процес јер у РИК имамо криминалце који нас праве будалама више од 20 година

0
(0)

Више од 20 организација цивилног друштва оценило је да је у Србији озбиљно угрожен демократски изборни процес и да је неопходно што активније деловање домаћих и међународних организација како би се заштитили слободни и демократски избори.

У заједничком заопштењу 24 невладине организације апеловале су на грађане и друге организације цивилног друштва да се укључе у контролу целокупног изборног процеса и спречавање неправилности и указивање на њих, а на међународне организације да много активније буду укључене у мониторинг изборног процеса у Србији.

НВО су апеловале и на саме изборне штабове и политичке странке да се проблему регуларности избора у потпуности посвете и да установе ефикасне механизме за њихову контролу.

Како се наводи, велику бојазан представља чињеница да би, према речима правних експерата, изборно право грађана могло да буде угрожено и од Републичке изборне комисије.

„РИК је, наиме, успоставио нови, веома спорни механизам начина утврђивања изборних резултата проширујући своја овлашћења, међу којима је и преправљање јавних исправа, што представља озбиљно кривично дело“, пише у саопштењу.

Додаје се да посебно забрињава чињеница да владајућа коалиција у РИК-у има већину, противно закону који предвиђа да ниједна странка нити коалиција не сме да има натполовичну већину у саставу органа за спровођење избора.

Невладине организације позвале су Уставни суд да благовремено реагује на покушаје државних органа да доношењем подзаконских аката о изборном процесу а који су у супротности са изборним законима – нарушавају законитост и регуларност избора.

Искуство на неколико претходних избора, када је долазило до систематског кршења изборних правила, укључујући и застрашивања и уцењивања, па чак и физичко насиље – указује да би и на самим бирачким местима могло доћи до озбиљних неправилности које могу угрозити регуларност избора“, навеле су НВО.

Оне су додале да постоје и бројне бирократске препреке за гласање грађана који живе у иностранству, као и неадекватни механизми за заштиту регуларности тог гласања.

У саопштењу се указује и да су слободни и фер избори од 2012. до данас све више угрожени и због катастрофалне медијске сцене у Србији и да сва истраживања показују да огромна већина медија апсолутно фаворизује кандидата владајуће коалиције, а са друге стране води континуирану кампању против његових супарника, као и да неки медији не крше само етички кодекс новинарства него и законе.

Потписници апела су Грађанске иницијативе, Хелсиншки одбор за људска права у Србији, Yуцом, Центар за практичну политику, Фонд за хуманитарно право, НУНС, НДНВ, Иницијатива младих за људска права, Транспарентност Србија, Центар за регионализам, Форум ЗфД, Војвођански грађански центар, Мрежа одбора за људска права у Србији.

Апел су потписали и Новосадски хуманитарни центар, Санџачки одбор за људска права, Центар за демократију и развој југа Србије Нова Наша реч, Центар грађанских вредности – Суботица, Центар за интеркултурну комуникацију, Академска иницијатива Форум 10, Зелена мрежа Војводине, Центар за одрживе заједнице, Културанова и СОС Женски центар Нови Сад.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Почело хапшење Милових људи у Црној Гори, ко ли ће да их хапси по Србији?

5 (5) Директор Управе за некретнине Црне Горе Драган Ковачевић ухапшен је под сумњом да …

Фирма блиска Андреју Вучићу од ЈКП Градска чистоћа Београд добила уговор на 15 милиона

5 (2) Фирма Инвицтус Медиа д.о.о која се доводила у везу са братом председника Србије …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend