У Србији страдалао 50 МИЛИОНА ПЧЕЛА, очајни пчелари плачу од МУKЕ!

У Србији страдалао 50 МИЛИОНА ПЧЕЛА, очајни пчелари плачу од МУKЕ!

Масовни помор пчела регистрован је у делу атара Kикинде, што је ојадило већи број пчелара наневши им велике губитке.

По речима председника удружења пчелара Kикинде Саше Чолака до сада је 15 пчелара пријавило тоталну штету у својим пчелињацима, а више стотина кошница остало је без пчела.

“Страхујемо да то неће бити коначан црни биланс. Тровање је забележено крај башаидског, новомилошевачког и иђошког пута, а надлежне службе обављају увиђај на Водицама. Алармирали смо полицију, тужилаштво, Градски Секретаријат за заштиту животне средине, пољопривреду и рурални развој, ветеринарску и санитарну инспекцију. Они ће узети узорке угинулих пчела на свим локацијама,” рекао је Чолак.

Према неким информацијама уништено је 1.668 пчелињих заједница у распону од 10 километара, 35 пчеларских домаћинстава је завијено у црно, умрло је 50.000.000 (педесет милиона) пчела. Укупна штета до сад је преко 200.000 евра.

До помора пчела долазило је и претходних година. Слична невоља пчеларе Kикинде је задесила 2015. године, преноси Дневник. Тада је, како подсећа Чолак страдало укупно 3.509 кошница, а материјална штета процењена је на чак 700.000 евра. Тада је до помора пчела дошло због третирања семена сунцокрета неадекватним хемијским препаратима.

Помора пчела, такође, било је прошле и претпрошле године, али према мишљењу Чолака, до овог масовног тровања дошло је највероватније након третирања пшенице инсектицидом и фунгицидом.

“Брука и срамота. Општи помор пчела. Неко је очигледно за пчеле направио смртоносан коктел. Увиђај је у току. Тражимо сумњиве парцеле и прибојавамо се да ће штета бити још већа, јер неке колеге још нису обишле своје пчелињаке,” рекао је Чолак.

Подсећамо у априлу месецу у Србији је примећено више од 100 случајева помора пчела, на пчелињацима који броје од 30 до 150 кошница. То су подаци Удружења “Сачувајмо пчеле”. Средином априла из села Прилике код Ивањице пчелару Аци Вујовић потпуно је отрован пчелињак у Мрчајевцима са 96 пчелињих друштава.

Еспресо.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

РЕПРЕСИВНИ АПАРТХЕЈД! Ево колике су казне за непоштовање одлука о ковид пропусницама

РЕПРЕСИВНИ АПАРТХЕЈД! Ево колике су казне за непоштовање одлука о ковид пропусницама

У суботу и недељу ће све инспекције бити на терену После данашњег састанка председнице Владе …

У Београду и Нишу одржани протести због увођења ковид пропусница (видео)

У Београду и Нишу одржани протести због увођења ковид пропусница (видео)

У центру Београда вечерас се окупило више стотина грађана, који су, како су рекли за …

Један коментар

  1. Da da, pa naravno da zbog otrova pčele stradaju. U trećim zemljama (siromašnim) upotrebljava se otrov koji je već 60-tih bio zabranjen, zbog glavobolje ratara.

    Još druga greška je farbanje košnica sa farbom ili sklapanje istih pomoću lepka, jer i to nanosi jako ogromne gubitke

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *