Србија

У стајама „вукови”, у магацину „жаба”

Ваљево – Саша Радосављевић, новопостављени в. д. директора Дирекције за пољопривреду и робне резерве у Ваљеву, после прве контроле по налогу градоначелника Станка Терзића, изнео је поражавајуће податке о раду ове установе од посебног значаја. Град практично од 2010. године не поседује робне резерве у животним намирницама док је магацин у којем су се оне налазиле у међувремену издат у закуп. Током контроле робних резерви, утврђено је да од 11 пољопривредника којима су дата на чување телад у тову чак њих девет не поштује потписани уговор.

За наш лист Радосављевић је казао да су ови невесели подаци последица недомаћинског понашања његових претходника због чега у последње четири године Дирекција није урадила ниједну контролу на терену.

– Дирекција за пољопривреду и робне резерве је по више основа била дужна да проверава да ли пољопривредници који су склопили уговор са њом испуњавају обавезу чувања и занављања преузетих грла. Од краја 2007. године наша телад остала су без контроле преко ушних маркица које представљају име и презиме сваког од њих. Навешћу пример једног пољопривредника из села Доња Буковица који је узео на чување 10 телади а тренуто у штали има само једно. У селу Попучкама други пољопривредник је узео 17 телади, требало је да занови 22 а код њега је затечено свега осам. Штета је велика, јер теле које је у просеку тешко 150 килограма на тржишту вреди 60.000 динара –објашњава Радосављевић, додајући да тек предстоји контрола оваца које је Дирекција дала на чување пољопривредницима. Према расположивим подацима, поверено им је 4.400, до 4.500 грла оваца. Он не жели, како рече, унапред да исказује сумњу, али страхује да ће и у торовима затећи последице којекаквих „вукова” који су насртали на градско стадо.

Што се тиче робних резерви животних намирница, Радосављевић каже да је затекао празан магацин који је у међувремену издат у закуп веледрогерији „Вега” из Ваљева. Додуше, додао је, од некада пуног магацина остао је само један виљушкар за утовар робе, такозвана жаба.

– И са робним резервама у намирницама за људску исхрану недомаћински се поступало. Када је 2010. године донета одлука о продаји те робе, због страха од истека рокова и кварења, у магацину који је био у лошем стању налазило се 35.100 литара јестивог уља, 7.300 килограма шећера, 5.750 килограма соли, 1.926 килограма детерџента и 50 килограма меда. По улазном реверсу, односно процени ЗОИЛ “Дунав” из 2007. године вредност наведене робе је била 5,5 док је након њене продаје утврђена разлика од 1,3 милиона динара. Не улазим у то због чега је град донео одлуку о продаји намирница, али је обавеза Дирекције била да води рачуна о роковима и врши допуну истих – каже Радосављевић.

Предраг Ерић, доскорашњи директор Дирекције, јуче је на конференцији за новинаре одбацио све наводе актуелног директора Радосављевића. Он је навео да је контрола уредно спровођена, нудећи записнике са терена и тужбе које су поднете против пољопривредника који нису испуњавали уговорне обавезе. Када је у питању магацин са животним намирницама, Ерић је нагласио да Закон о робним резервама из 1992. локалним самоуправама даје могућност да саме одлуче да ли ће их имати.

Градска скупштина је одлуком о распродаји робе из магацина успела да је спасе од потпуног пропадања и бацања. Није било заинтересованих за преузимање на услужно чување док је постојећи магацин био у лошем стању. После продаје, 3,9 милиона динара усмерено је за куповину стоке и по том основу робне резерве у живом месу су знатно увећане и оне тренутно износе више од 60 милиона динара – казао је Ерић. За испражњени магацин је речено да је после више оглашавања издат под закуп веледрогерији „Вега” из Ваљева уз месечну кирију од 77.108 динара.

 Политика

 

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Покажи више

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!