У Владивостоку подигнут споменик девојци из легендарне песме „Катјуша“

У Владивостоку подигнут споменик девојци из легендарне песме „Катјуша“

0
(0)

Прототип хероине познате и у народу омиљене песме могла је бити Јекатерина Алексејева (Филипова), која се родила у Владивостоку. Студирала је на конзерваторијуму у Москви, а затим се, после удаје за капетана – граничара Александра Алексејева, поново вратила у родни крај

РУСИ су подигли споменик девојци из своје чувене песме „Катјуша“. На једном скверу у Владивостоку, главног града свог Далеког Истока. „Процветале јабуке и крушке, развила се магла над реком…“ – певалло се данас у Владивостоку на најразличитијим језицима – руском, кинеском, корејском, вијетнамском – у част отварања сквера посвећеног хероини чувене песме „Катјуша“.

Сквер се налази на „високој и стрмој обали“ у једној од стамбених зона у Владивостоку. Сквер има све што је потребно за одмор: цвећњаци, клупе, путићи. Али, оно што је најважније – добио је споменик Катјуши. Хероина песме представљена је као скромна девојка, у једноставној хаљини, како стоји на обали и с бригом гледа у даљину у очекивању свог вољеног – граничара или морнара.

Управо тако, по замисли аутора скице Константина Новикова из Санкт Петербурга и скулптора из Кемерова Ивана Кулакова, већина Руса замишља Катјушу. Место где је постављен споменик није изабрано случајно. По мишљењу етнографа, прототип хероине познате и у народу омиљене песме могла је бити Јекатерина Алексејева (Филипова), која се родила у Владивостоку.

Девојка је студирала на конзерваторијуму у Москви, а затим се, после удаје за капетана – граничара Александра Алексејева, поново вратила у Приморје. Ту су Јекатерина и њен муж учествовали у борбама на језеру Хасан 1938. године. За показану храброст девојка је добила Орден Црвене звезде. „Катјуша, која је постала праузор за хероину песме, живела је близу овог места“- рекла је на церемонији отварања Нели Миз, локални етнограф. – Није случајно ни време отварања сквера: ускоро ћемо прославити 75. годишњицу од првог извођења „Катјуше“, које се догодило 27. новембра 1938. годинеу Дому савеза у Москви“.

Песму, која је постала позната у целом свету, први пут је отпевала Валентина Батишчева у пратњи оркестра Виктора Кнушевицког. У међувремену, песму су изводили познати певачи, као што су Лидија Русланова, Георгиј Виноградов, Вера Красовицкаја, Сара Горби, Едуард Хил, Ана Герман, Дмитриј Хворостовски. По речима етнографа, „Катјуша“ – није једина позната песма повезана с Приморјем. „Праузор једног од хероја друге познате совјетске песме „Три тенкисте“ био је из града Усуријск.

Чак је и познати валцер „Амурски таласи“ тесно повезан с Владивостоком. Њега је написао Макс Кјус у периоду док је био капелмајстер 11. Источносибирског пука, смештеног у Владивостоку 1903, а таласи о којима је реч су, заправо, таласи Амурског залива, а не реке Амур, како сматрају многи“- рекла је Нели Миз и изразила наду да ће се ускоро појавити споменици посвећена тим музичким делима.

 

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић: Само се будалама не свиђа споменик патријарху Павлу!

Вучић: Само се будалама не свиђа споменик патријарху Павлу!

0 (0) На друштвеним мрежама кружи наводна изјава председника Србије Александра Вучћа у којој на …

Београдски напредни идиоти су превазишли себе: споменик Патријарху Павлу изгледа ужасно! (видео)

Београдски напредни идиоти су превазишли себе: споменик Патријарху Павлу изгледа ужасно! (видео)

0 (0) Данас је београдска напредна власт открила у Ташмајданском парку споменик некадашњем српском патријарху …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend