У затвору 50 дана због писања о (не)условима у болници у Лозници и вређања СНС

У затвору 50 дана због писања о (не)условима у болници у Лозници и вређања СНС

5
(6)

Живојин Ћосић (62) из Руњана код Лознице провео је у затвору 50 дана због наводоног ширења панике путем друштвених мрежа у време ванредног стања, а тренутно се налази у кућном притвору до окончања поступка који се води против њега. Осим што му се у кривичној пријави ставља на терет да је путем друштвених мрежа желео да осујети одлуке и мере државних органа, оптужен је и за вишегодишње нападе на Српску напредну странку. Да ли је реч о злоупотреби ванредног стања?

Три наводне објаве на Твитеру у којима се спомиње недостатак људства, опреме и просторија у лозничкој Општој болници била су повод да Живојину Ћосићу полиција прво провали у стан, затим да му одузме електорнске уређаје, а онда и да га лиши слободе на готово два месеца.

Kако се наводи у кривичној пријави коју је Јавном тужилаштву у Лозници поднела полиција, постоји сумња да је са профила под псеудонимом желео да изазове панику. И не само то.

„Осумњичени већ дужи временски период такође износи лажи против владајуће странке у Републици Србији у смислу да је министар здравља Републике Србије Златибор Лончар најстручнији, називајући га „Доктор Смрт“… Такође наводи да су на власти све лопови и преваранти, као и да када би се установило колико су покрали председник Србије Александар Вучић, СНС и Видоје, било би сапуна за три генерације светске популације… Осумњичени је сликао градоначелника Лознице и челнике Града, и писао о њима разне лажи и неистине“, наводи се у кривичној пријави против Ћосића.

По укидању ванредног стања, затворски притвор је замењен кућним, до окончања поступка.

Живојин каже – нарушено му је здравље, а сваки дан страхује да ће добити две године затвора, колико је тужилац тражио. Најтеже му је, објашњава, пало то што је посета била дозвољена само најближим члановима породице.
Да Вас подсетимо: Kолико ти плате да се гураш, снимаш и тражиш изјаву од Груове породице?

„Што се знало унапред да није могуће остварити – мој брат живи у Црној Гори, мој син живи у иностранству… Тотално одсечен од света тих скоро два месеца. Није ми омогућено да дође рођак и да ми донесе одело које ћу ја да пресвлачим сваки дан у затвору, него сам био принуђен да у томе у чему су ме утамничили будем месец дана“, објашњава саговорник Н1.

Н1: Док сте били тамо, да ли сте страховали на пример од заразе коронавирусом?

„Па како да не, у соби нас је било седам, шест, пет, тек у последње време четири“, одговара.

Живојинов син напомиње – све и да је његов отац писао на Твитеру, поједини чланови кризног штаба и сами су потврдили да средином марта, када је Живојин приведен, није било довољно опреме и да систем није био спреман. Тврди – ово је политички прогон и додаје:

„Ако је неко на личном плану био повређен или увређен његовим писањем и сликањем, зашто нико није подено приватну тужбу? Него су сада искористили ову ситуацију, повезану са ванредним стањем, да изврше његово хапшење и насилно лишавање слободе“, каже Живојинов син Александар Ћосић.

У Београдском центру за људска права објашњавају да су у овом случају три кључне ствари – да ли је затворски притвор оправдан, поготово за време пандемије коронавируса, када га по апелу међународних организација треба примењивати рестриктивно, као и да ли је циљ притвора било могуће остварити неком блажом мером. Трећа ствар односи се на питање – да ли дело уопште постоји, односно, да ли је паника изазвана?

„Kада се предлаже притвор и када се усваја мера притвора, тужилаштво мора да предложи доказе који непосредно указују да је кривично дело почињено. У овом случају он мора да предложи доказе који непосредно указују да је паника, односно узнемирење изазвано. Није довољно да само укаже на понашања која могу изазвати панику. Дакле, он би требало да предложи доказе у смислу разговарао је са лицима која су му признала да су била узнемирена, сазнао је да су људи звали болницу, људи су на интернету ретвитовали, коментарисали, изражавали узнемиреност и тако даље“, објашњава Лука Михајловић из Београдског центра за људска права.
Да Вас подсетимо: Свет је бољи него икад: Где су нестале добре вести?

Виши суд у Шапцу, који је усвоијио жалбу Ћосићевог адвоката и преиначио меру затворског у кућни притвор, позвао је првостепени Основни суд у Лозници да испита своју стварну надлежност у овом поступку.

А Живојинов син поручује – уколико буде потребно, изјашњаваће се и онај у Стразбуру.

Извор: Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

СНС ОПЕТ УДАРИО НА ПРИРОДНУ ПОРОДИЦУ: Деца ће у школама учити да треба да мењају пол!

СНС ОПЕТ УДАРИО НА ПРИРОДНУ ПОРОДИЦУ: Деца ће у школама учити да треба да мењају пол!

4.5 (15) У Заводу за унапређење образовања надлежног за одобрење уџбеника кажу да не виде …

Др Владимир Димитријевић: Прогон против мене јер браним природну породицу (видео)

Др Владимир Димитријевић: Прогон против мене јер браним природну породицу (видео)

5 (4) Видео обраћање јавности др Владимира Димитријевића у којем се износе критичке примедбе на …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend