Убрзана ерозија биодиверзитета у Србији

0
(0)

БЕОГРАД – У Србији је на делу убрзана ерозија биодиверзитета, која се испољава кроз уништавање, деградацију и прекомерно коришћење природних ресурса, оцењено је у среду на седници Одбора за заштиту животне средине Скупштине Србије.

Некадашња дугогодишња директорка Завода за заштиту природе Србије и прорфесор за примењену екологију на Универзитету „Сингидунуму“ Лидија Амиџић рекла је посланицима да је, поред осталог, 25 одсто флоре у Србији угрожено, а да је то случај и са 41 одсто фауне кичмењака.

Амиџић је навела и да Србија има значајну биолошку разноврсност, да је богата по квалитету органских врста, али изузетно сиромашна по квантитету, што значи да се велики број еко система налази на малим површинама, због чега су веома рањиви и подложни ерозији.

Према њеним речима, процене говоре да у Србији постоји око 60.000 органских врста.

Амиџић сматра да се држава само декларативно залаже за очување биолошке разноврсности, а као на највеће факторе угрожавања указала је на пољопривреду, загађивање вода, отпад, рибарство, ловство…

„Преко 90 одсто отпадних вода у Србији се не пречишћава и то уништава водени свет“, напоменула је Амиџић, додајући да су у Србији веома угрожене и шуме, пешчаре, баре, мочваре, ритови…

Уз напомену да је неопходно чувати биолошку разноврсност због екосистемских услуга, Амиџић је указала и на потпуно уништење природног система на српским планинама због изградње скијалишних и других инфраструктурних потенција.

То је случај са Националним парком Копаоник, исто се дешава и на Старој планини, а слично ће се десити и на другим, потпу Голије, Радан планине… рекла је Амиџић.

„Србија није алпска држава да на свакој планини уништавамо оно што нам живот значи“, истакла је Амиџић.

На седници Одбора је представљен и извештај Агенције за заштиту животне средине о природној и биолошкој разноврсности и субјектима заштите животне средине, а кога су поједини чланови тог скупштинског тела окарактерисали као паушалан и непотпун.

Одбор се није изјаснио о представљеном извештају, јер није имао кворум, а, како је рекла председница тог скупштинског тела Милица Војић Марковић (ДС С), он ни не би био усвојен, јер је имао много недостатака.

Одбор за заштиту животне средине ће на следећој седници расправљати о отпаду у Србији.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Кевин Смит: Поведе ли Вучић Србију путем суноврата, вјерујем да ће велики српски народ устати

4.7 (9) Срби се с правом поносе својом историјом. Надајмо се само да овом приликом …

Европска унија продужила забрану уласка за грађане Србије

0 (0) Европска унија није вратила Србију на листу трећих земаља којима је у околностима …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *