Ваљево: Све више оболелих од тумора

0
(0)

ВАЉЕВО – У Колубарском округу мање је оболелих од рака грлића материце, али забрињава бројност нових случајева тумора плућа и дебелог црева.

По речима др Весне Крстевски, патолога и председнице Друштва за борбу против рака, од 2008, од кад се у Ваљеву прати стопа оболевања од карцинома и спроводи организована кампања, статистички подаци су охрабрујући, али не за све врсте малигних болести. Тако је – у протеклих пет година – број нових случајева рака грлића материце у паду, али расту случајеви претканцерозних стања…

– Превентивни програми дали су резултате, а уз то располажемо и одличном дијагностиком – каже др Весна Крстевски. – Остварен је значајан напредак од 2002, када је започет пројекат „Чувајмо живот“, јер се показало да, кад им се то организује, жене хоће да дођу код лекара на контролне прегледе. Веома смо задовољни, јер се смањује број оболелих од рака грлића материце, односно лане су откривена 23 нова случаја, као и 2008, али је процентуално то знатно мање зато што је прегледано бар пет пута више жена.

Када је у питању карцином дојке, дебелог црева и плућа, бројке – засад – нису охрабрујуће. Прошле године, тако, забележен је велики број оболелих од рака дебелог црева и, безмало, сви су били у већ поодмаклој фази, када је медицинска помоћ ограничена, нажалост, без ефекта…

– Несхватљиво је у каквом здравственом стању се пацијенти оболели од рака први пут јављају лекару – упозорава др Крстевски. – Осим акутне леукемије, малигне болести су хроничне и дуго трају док се не појаве први озбиљни симптоми, али многи ни тада не оду код лекара, па болест узима све више маха. Штета, јер у ваљевској болници постоје добри услови да оболелима од рака пружимо квалитетну, одговарајућу помоћ, али пацијенти, пре свега, морају да дођу код лекара чим примете прве знаке болести.

АПЕЛ – У ВАЉЕВУ смо започели са скрининзима карцинома дојке и дебелог црева – каже др Крстевски. – Циљ је да се прегледају здрави, без симптома, како би се на време открили рани симптоми и болест спречила у самом зачетку.

И, заиста, у новој згради Грудног одељења смештена је и Патологија Здравственог центра у Ваљеву. Ова установа, при томе, једина је болница секундарног нивоа у Србији у којој се обавља имунохистохемија – процедура која је у савременој медицини стандард за најпрецизније одређивање особине тумора и постављање дијагнозе, како би се преписала најбоља терапија.

– Велики број тумора дојки откривамо у зачетку, захваљујући доласцима жена на контролне прегледе, те дијагностици, мамографу, магнетној резонанци… Сада обављамо и бронхоскопију, па дијагносткујемо и туморе плућа, а имамо све услове да, колико је год то могуће, искоренимо оболевање од тумора грлића материце, од ког жене сада највише умиру – закључује др Весна Крстевски.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Немир, круже црне вести, прети блокада: Како је баш Ваљево постало велико жариште короне у Србији

5 (4) У Ваљево је коронавирус ушао преко човека који је у фебруару био у …

Највеће жариште после Београда: Расте број оболелих од вируса корона у Ваљеву, заражено 46 особа

5 (1) ВАЉЕВО – Број оболелих од корона вируса у Ваљеву расте, од јуче је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend