fbpx
понедељак , децембар 9 2019
Насловна / Србија / Економија / Угаљ скупљи до 25 одсто

Угаљ скупљи до 25 одсто

НА мала врата је повећана цена угља, сазнају „Новости“. У августу је „Колубара“, по налогу ЕПС, променила начин продаје лигнита и тако директно поскупела до десет одсто за сушени угаљ, 15 одсто за иначе најповољнији сирови, док је огрев из „Костолца“ отишао горе до чак 25 одсто! Због ових поскупљења, стоваришта су већ почела да дижу цене угља, па је најјефтинији лигнит у Србији већ скупљи 800 динара по тони!

Поскупљење су у ЕПС „провукли“ кроз увођење јавне лицитације за куповину угља, уместо досадашњих тендера кроз које су стоваришта пазарила огрев од „Колубаре“.

– Морали смо да учествујемо у лицитацији, јер више немамо угља на залихама – каже Иван Костић, власник стоваришта огрева „Слава транс“ из Крагујевца. – Наравно да нам не одговарају и нове цене које су дошле са промењеним условима, па је постојао интерни договор да на лицитацији не повећавамо још додатно цене међусобно. Само бисмо ми трговци били у проблему, а ЕПС би додатно зарадио. Различито се продаје тона у зависности од тога да ли се купује у октобру, новембру или децембру, али цене су отишле нагоре и до 25 одсто. Када се на то додају и трошкови превоза, били смо приморани да поскупимо. Угаљ из „Костолца“ подигли су чак до 1.000 динара по комаду.

Власници стоваришта жале се и на потпуно другачија „правила игре“, која су уведена са лицитацијом. Тако, услов да се учествује на надметању јесте да се месечно купи 500 тона угља, а за целу количину ЕПС тражи и банкарску гаранцију.

Пре пет година, угаљ је од „Колубаре“ куповало 80 фирми, а било је тендера на којима је учествовало и до 300 стоваришта. Сада су мали трговци морали да се удруже да би испунили услове ЕПС, па зато мисле да је нови начин продаје направљен само за „велике играче“.

ПЛАЋАЈУ И ГАРАНЦИЈЕ

ПРЕПРОДАВЦИ сада морају да плате и банкарске гаранције које им ЕПС тражи. Тако, на сваку тону угља који купе, треба да плате банци још два до три одсто вредности, што би додатно могло да повећа коначну вредност огрева за потрошаче.
– Са још једним стовариштем смо поделили количину од 650 тона – додају из „Слава транса“. – Да нисмо учествовали, морали бисмо да откажемо све сталне поруџбине за школе и домаћинства.

Просечно су стоваришта морала да обезбеде 6,5 милиона динара банкарске гаранције за угаљ из „Колубаре“. Ту је још и депозит од десет одсто.

– Нисмо ни учествовали у лицитацији јер месечно можемо да продамо између 50 и 100 тона, никако 500 – каже Небојша Радуловић из стоваришта огрева „Беоискра“. – Много других колега је одустало из истих разлога. Учествовало је свега 23 понуђача.

Са стоваришта „Тропикал БГД“, кажу да нису ни знали за лицитацију, јер је њу лане објављивала „Колубара“, па су само њене јавне позиве пратили.

СВЕ ЗАВИСИ ОД МЕСЕЦА

ПРЕМА огласу о продаји угља, за период од 1. октобра до 31. децембра, различито се нуди цена за сваки месец. За сирови угаљ из „Колубаре“ прошле године је била цена 3.464 са ПДВ. Сада се овај угаљ продаје од 3.871 динар за децембар до 4.017 динара за октобар.

Највећа је разлика у цени сировог угља из „Костолца“. Он је лане стајао 2.950 динара са ПДВ, а сада кошта од 3.761 динар у децембру до чак 3.903 динара ако се пазари за октобар.

Сушени угаљ из „Колубаре“ коштао је 8.460 динара, а сада стаје од 9.042 до 9.383 динара.

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Поскупљење струје од 1. децембра

5 (3) Електрична енергија ће од 1. децембра за домац́инства поскупети за 3,9 одсто, јер …

Поскупљују таксе за издавање саобраћајних дозвола

5 (1) Возачи би требало да се спреме јер их ускоро очекује више него дуплиран …

3 Коментара

  1. . To me asocira na Palmu i leto…#samokazem

  2. 1VLADA SRBIJE=1VUČIĆ=7 miliona SRBA=1SRBIJA

    Ne bi čudilo da sve odjednom poskupi i 5000%! Sve u cilju da Srbi nemaju čime da kupe ni hranu, ni ogrev! A kad nemaš čime da kupiš hranu i ogrev, onda se mrtav gladan smržneš od zime!! Al, će ove zime Srbija biti puna mrtvih gladnih i smrznutih Srba!

  3. A kad nemaš čime da kupiš hranu i ogrev, onda se mrtav gladan smržneš od zime!!

    Ne bi čudilo da sve odjednom poskupi i 5000%! Sve u cilju da Srbi nemaju čime da kupe ni hranu, ni ogrev! A kad nemaš čime da kupiš hranu i ogrev, onda se mrtav gladan smržneš od zime!! Al, će ove zime Srbija biti puna mrtvih gladnih i smrznutih Srba!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *