Ухапшени Никезић и Драгин

0
(0)

Радна група Управе криминалистичке полиције привела је јутрос бившег министра пољопривреде Сашу Драгина, власника консултантске куће „Цес Мекон“ Звонимира Никезића и још седам особа.

Њима је након привођења због малверзација, одређен притвор од 48 сати.

Акцију привођења спровела је јутрос Радна група Управе криминалистичке полиције.

Полиција је свима одредила задржавање до 48 сати у ком року ће сви бити саслушани због сумње да су извршили кривична дела злоупотребе службеног положаја, давање и примање мита, нагласио је тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић.

Кривичном пријавом ухапшени се терете да су учинили низ неправилности у вези са прометом регресираног минералног ђубрива у току 2009. и 2010. године које је по Уредбама Владе Србије било намењено пољопривредним газдинствима, задругама и предузећима која се баве пољопривредном производњом, а у којима држава има свој капитал.

„То ђубриво су осумњичени продавали лицима која на њега нису имала право и омогућили су да четири приватна привредна друштва добију вестачко ђубриво по повласћеним ценама и на тај начин прибаве имовинску корист у износу од 470 милиона динара, или око пет милиона евра у то време, а да за тај износ истовремено оштете буџет Републике Србије“, указао је тужилац за организовани криминал.

Он је прецизирао да је у овом случају је Азотара Панчево прибавила имовинску корист у износу од 470 милиона динара, јер је искористила право и из буџета Реопублике Србије повукла износ који је био намењен за регресирање производње минералног ђубрива.

Радисављевић је рекао да су у тужилаштво на саслушање, осим Драгина и Никезића, приведени и бивши председник Управног одбора ХИП Азотаре Панчево Радослав Вујачић, бивши заменик директора Азотаре Михајло Грујић, бивши директор ПКБ-а Милан Вељовић, бивши директор пољопривредног добра „Алекса Шантић“ код Сомбора Арсеније Катанић, бивши директор крушевачког Института за крмно биље Драги Лазаревић, бивша директорка фирме „Инвеј“ Верица Спасић и власник предузећа „Терабо“ Борислав Стојковић.

За две особе, које се сумњиче за учешће у кривичном делу, се још увек трага.

Саша Драгин је од 2004. до 2007. године обављао је послове заменика секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство АП Војводине, да би у мају 2007. године постао министар заштите животне средине у Влади Републике Србије. Од јула 2008. до марта 2011. године био је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Звонимир Никезић, јавности познат као власник консултантске куће „Цес Мекон“, у управном одбору Агробанке био је представник државног удела. Никезићев „Цес Мекон „радио је и на бројним приватизацијама фирми као што су Књаз Милош, Фриком, Млекара Шабац, Трајал, Београд филм, Семе, Ветеринарски завод Земун, које је Савет за борбу против корупције оценио као сумњиве. Дугогодишњи је сарадник бившег премијера Мирка Цветковића.

 

Вестионлине, ртс рс, Б92 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Државни вакцинатор Кон би сада да вакцинише преко три милиона Србаља, од ђутуре провизија 4.485.000 €

4 (5) Србија данас: Државни вакцинатор Предраг Кон би да вакцинише преко три милиона Србаља …

Звонко Веселиновић, Милан Радоичић и њихови пословни партнери приватизацијом три предузећа до уносног посла за ЕПС

4.8 (5) Бизнисмени са севера Kосова Звонко и Жарко Веселиновић и Милан Радоичић, заједно са …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend