Насловна / Свет / Европа / УХВАЋЕНИ У СКАНДАЛОЗНОЈ ПРЕВАРИ: ЕУ крала гласове за санкције Мађарској, Орбан поднео жалбу!
УХВАЋЕНИ У СКАНДАЛОЗНОЈ ПРЕВАРИ: ЕУ крала гласове за санкције Мађарској, Орбан поднео жалбу! 1

УХВАЋЕНИ У СКАНДАЛОЗНОЈ ПРЕВАРИ: ЕУ крала гласове за санкције Мађарској, Орбан поднео жалбу!

Шеф кабинета мађарског премијера Виктора Орбана указује да основни уговор ЕУ јасно налаже да је потребно обезбедити две трећине гласова, а то није био случај приликом гласања у ЕП.

Мађарска влада ће Европском суду правде поднети жалбу на одлуку Европског парламента о усвајању извештаја у којем се наводи да је та влада прекршила демократске стандарде, рекао је шеф кабинета мађарског премијера Виктора Орбана, Гергељ Гуљаш, јавља МТИ.

Према његовим речима, извештај европске посланице из Холандије Јудит Саргентини прошле недеље је усвојен само зато што притом нису урачунати уздржани, а тиме је, навео је, прекшен Лисабонски уговор.

Гуљаш указује да основни уговор ЕУ јасно налаже да је потребно обезбедити две трећине гласова да би процедура била важећа, а то, истакао је, није био случај приликом гласања у ЕП и стога та процедура не би требало да буде даље спроведена.

Гуљаш наводи и да је ЕП први пут гласао о Члану 7 и указује да, према прописима ЕУ, уздржани могу бити остављени по страни у обичним процедурама, али да се тај пропис не примењује у случају посебних процедура.

Чине се напори, рекао је шеф Орбановог кабинета, да се Мађарска подвргне „некој врсти лова на вештице“ због става те земље о миграцији.

– Не можете штитити владавину права након што сте сами грубо прекршили право. Ово што се овде догађа показује да би процедуру према Члану 7 требало покренути не против Мађарске, већ против ЕУ – истакао је Гуљаш

Мађарска влада се не плаши никакве истраге, рекао је он, оценивши да би тешко већина од четири петине у Европском савету, колико је потребно, одобрила наставак процедуре.

Ипак, Члан 7 се може употребити као начин да се Мађарска казни уочи избора за ЕП, што је очигледно била намера оних који су га активирали и подржали, закључио је Гуљаш.

Извор: Танјуг/Телеграф.рс

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Борут Пахор: Мој утисак је да процес проширења ЕУ неће бити главна тема на агенди нове Европске комисије 11

Борут Пахор: Мој утисак је да процес проширења ЕУ неће бити главна тема на агенди нове Европске комисије

Будва — Председник Словеније Борут Пахор изјавио је да је његов утисак да процес проширења …

Ма торњајте се бре у три ПМ са "вредностима" које ти Ђукановићу браниш! 12

Ма торњајте се бре у три ПМ са „вредностима“ које ти Ђукановићу браниш!

Црногорски председник Мило Ђукановић изјавио је да се Балкан налази на раскршћу и додао да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *