Украјинска православна црква: Вартоломеј у православљу изазива Велики раскол попут оног из 1054.

Украјинска православна црква: Вартоломеј у православљу изазива Велики раскол попут оног из 1054.

* Митрополит ЛУКА: „Сви могу да виде у последње време како цариградски патријарх – који је грађанин муслиманске земље а делује далеко изван њених граница – покушава не само да постане први међу једнакима, него и поглавар целе православне цркве. Тиме истискује њеног правог поглавара – Христа – и постаје налик папи Римском“

* Украјинцки архијереј јавно поставио питање: „Да ли је Цариградска патријаршија спремна да на себе преузме одговорност пред Богом за међуверску конронтацију коју ће изазвати? За Вартоломејску ноћ у Украјини?“
____________________________________________________________________________

УКРАЈИНСКА православна црква, која је у канонском јединству са Московском патријаршијом, упозорила је цариградског патријарха Вартоломеја да оним што може учинити поводом расколничке „украјинске паравославне цркве“ може изазвати нови Велики раскол“ попут онога из 1054-те године када се хриштанство поделило на источно и западно.

Поводом управо завршеног сабора епископа Цариградске патријаршије, митрополит канонске УПЦ Лука оценио је да ће то бити опасни и непоправљиви раскол унутар православља.

Прво је оценио да последњи ставови Цариградске патријаршије нису само „претенциозни и неувисли“, већ да воде расколу који у данашњим условима „може бити страшнији од претходног јер ће погодити православни Исток“.

Украјински митрополит у наставку је изговорио једнако озбиљну опомену и оптужбу:

„Сви могу да виде у последње време како цариградски патријарх – који је грађанин муслиманске земље а делује далеко изван њених граница – покушава не само да постане први међу једнакима, него и поглавар целе православне цркве. Тиме истискује њеног правог поглавара – Христа – и постаје налик папи Римском“.

Додао је да ће покушај устоличења „источног папе“ – уместо да обједињује помесне православне цркве – „довести до цепања ризе Христове“.
Митрополит Лука је у овом контексту поставио питање:
„Да ли је Цариградска патријаршија спремна да на себе преузме одговорност пред Богом за међуверску конронтацију коју ће изазвати? За Вартоломејску ноћ у Украјини?“
Имајући у виду Вартоломејев говор који је објављен на сајту Украјинске цркве у САД, Лука је, поред осталог, оценио да је то „непријатељска реторика усмерена према Московској патријаршији“.

Објаснио је да је Цариградски патријарх довео у питање канонску потчињеност „кијевске митрополије Руској православној цркви“.

Подсетио је на Вартоломеја да је акт из 1686-те, којим је тадашњи патријарх Цариградски Дионије признао право Москве да именује кијевског митрополита и даље на снази.

Патријарх Вартоломеј је на заседању Синаксиса (Архиерејског Сабора), који је управо завршен у Цариграду, изјавио да Цариградска патријаршија има искључиво право да решава све проблеме унутар православног света.

Још је нагласио: „Ако се Васељенска патријаршија повуче са међуправославне сцене и одрекне своје одговорности – помесне цркве ће се понашати као овце без пастира“.

У наставку је поновио да има право да црквени раскол у Украјини решава без обазирања на Руску православну цркву.

Конфликт ће се наредних дана и недеља, нема сумње, разбуктавати.

Члан библијско-богословске комисије Московске патријаршије Андреј Новиков оценио је да Вартоломеј на Синаксису себе фактички прогласио „папским правима“. Притом је оценио:

„Вартоломеј је прогласио сопствену јерес и удаљио се од православне вере. Његово држање је утолико чудније што је под Цариградском патријаршијом само 3 одсто православних земаља, а жели да његове одлуке буду обавезујуће за цео паравославни свет“.

Факти

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

ПАПОЉУБАЦ се у Загребу срео са Апостолским нунцијем монсињором Ђорђем Лингвуом

ПАПОЉУБАЦ се у Загребу срео са Апостолским нунцијем монсињором Ђорђем Лингвуом

Током срдачног разговора, нунције Лингва патријарху Порфирију честитао избор за предстојатеља Српске Православне Цркве Његова …

Свети Саво опрости, а ти ПАПОЉУБАЦ следећи пут кад сретнеш папу у дупе га пољуби! Из личних разлога наравно...

Свети Саво опрости, а ти ПАПОЉУБАЦ следећи пут кад сретнеш папу у дупе га пољуби! Из личних разлога наравно…

Патријарх српски Порфирије изјавио је да има писма која је кардинал Католичке цркве у Хрватској …

Један коментар

  1. nema bre kukanja, i mi smo ovog turcina zvali i gostili i u potcinjene sami sebe postavili. — medu tolikim svetom nadju se ludi starci, pa oce vlasti i para, mesto da sedi nedje u isposnici i s Bogom razgovara. —

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *