fbpx

Уместо јефтинијег дизела, хладан туш – ново поскупљење

0
(0)

Од почетка године државна захватања у Србији по литри бензина повећана за 2,63 динара, а дизела за 3,07 динара. То је последица повећања акциза, али и раста ПДВ-а

Сасвим очекивано, упркос обећањима надлежних, ништа није било од подршке пољопривредницима у набавци дизела, а сада, као и сви остали, вероватно дочекују ново поскупљење до десет одсто.

Цене нафтних деривата расту свуда, не само код нас, већ у свим државама које већином увозе нафту, али то свакако није оправдање за инертност државе у решавању овог проблема и доношење више пута помињаног плана за јефтиније гориво за сељаке.

Подсетимо, министар пољопривреде Бранислав Недимовић је још почетком године изјавио да се разматра начин на који би се произвођачима изашло у сусрет, али да је зато неопходно да се уведе ред у регистру и да се одвоје прави од фиктивних произвођача. То је, уз његово министарство, требало да ради и ресор финансија, а помињао је и да би цена горива могла да буде нижа и 25 динара.  Како је објаснио, сада је у регистру око 660.000 газдинстава, а свега 380.000 их се заиста бави пољопривредом. Идеја је била да се, након разграничења између правих и фиктивних пољопривредника, свакоме ко је уписан у РПГ омогући да на свакој пумпи уз електронске картице купује јефтиније гориво.

Од тада пољопривреднике је поливао само хладан туш, а сада је у најави још једно поскупљење и то због повлачења Сједињених Америчких Држава из споразума о нуклеарном програму са Ираном, али и због скока курса долара. Како пише “Данас” цене нафте на светским берзама су у константном порасту па је „брента“ достигла ниво од 79,56 долара по барелу.

Сада бензин евро премиум БМБ95 на пумпама у Србији кошта 149,4 динара по литру, евродизел 158,98 динара по литру, а ТНГ аутогаса 75,69 динара по литру.

– Уз мање осцилације, тренд раста цене нафте непрекидно траје од средине фебруара, тако да се неминовно одражава и на велепродајне и на малопродајне цене горива како у Србији тако и у другим земљама. Сасвим је извесно да ће до поскупљења нафтних деривата доћи и овога пута, сем ако не наступи нагли пад курса долара. У том случају, малопродајне цене горива у Србији би остале на садашњем нивоу. У супротном, до поскупљења ће доћи али треба нагласити да ће оно бити незнатно, то јест у проценту мањем од 10 одсто. Такође, корекција малопродајних цена не би наступила одмах већ за неких месец и по дана – каже за Данас Томислав Мићовић, генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије.

У односу на почетак 2018. године сирова нафта је поскупела за 16,8 одсто, а овај ефекат је појачан и скоком курса долара који је износио 1,7 одсто. Бензин је у истом периоду поскупео за 4,3 одсто, а дизел за 5,7 одсто.

У УНКС-у истичу да су од почетка године државна захватања у Србији по литри бензина повећана за 2,63 динара, а дизела за 3,07 динара. То је последица повећања акциза, али и раста ПДВ-а због повећања укупне пореске основице. Анализа УНКС-а показује да су државна захватања у цени бензина 55,2 одсто (82,44 од 149,4 динара по литру), а дизела 53,8 одсто (85,6 од 158,98 динара по литру).

Како подсећа овај лист, док многе државе у таквим ситуацијама прибегавају другачијој акцизној потици, у Србији је последњи пут ова мера примењена 2012. године када је Влада смањењем акциза на период од око шест месеци допринела смањењу цене горива, чиме је у првом реду спречен већи поремећај у оним секторима привреде на које цена горива значајније утиче. Закон о акцизама омогућава Влади да без промене тог законског акта смањи тај намет до 20 одсто и да их након престанка поремећаја врати на законом прописан ниво. Међутим, како сада ствари стоје, нема места очекивању да ће се то десити.

С. Г.

Агросмарт.нет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Струја ће поскупети иако ЕПС и са овом ценом остварује зараду

5 (1) Последњег дана овог месеца, а то је петак, 31. јул, надлежни у Србији, …

Струја поскупљује од 1. септембра: Ево колико ће бити виши рачуни грађана

5 (2) Од 1. септембра струја у Србији највероватније ће поскупети у опсегу од 7,7 …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *