Насловна / Србија / Економија / Уместо јефтинијег дизела, хладан туш – ново поскупљење

Уместо јефтинијег дизела, хладан туш – ново поскупљење

Од почетка године државна захватања у Србији по литри бензина повећана за 2,63 динара, а дизела за 3,07 динара. То је последица повећања акциза, али и раста ПДВ-а

Сасвим очекивано, упркос обећањима надлежних, ништа није било од подршке пољопривредницима у набавци дизела, а сада, као и сви остали, вероватно дочекују ново поскупљење до десет одсто.

Цене нафтних деривата расту свуда, не само код нас, већ у свим државама које већином увозе нафту, али то свакако није оправдање за инертност државе у решавању овог проблема и доношење више пута помињаног плана за јефтиније гориво за сељаке.

Подсетимо, министар пољопривреде Бранислав Недимовић је још почетком године изјавио да се разматра начин на који би се произвођачима изашло у сусрет, али да је зато неопходно да се уведе ред у регистру и да се одвоје прави од фиктивних произвођача. То је, уз његово министарство, требало да ради и ресор финансија, а помињао је и да би цена горива могла да буде нижа и 25 динара.  Како је објаснио, сада је у регистру око 660.000 газдинстава, а свега 380.000 их се заиста бави пољопривредом. Идеја је била да се, након разграничења између правих и фиктивних пољопривредника, свакоме ко је уписан у РПГ омогући да на свакој пумпи уз електронске картице купује јефтиније гориво.

Од тада пољопривреднике је поливао само хладан туш, а сада је у најави још једно поскупљење и то због повлачења Сједињених Америчких Држава из споразума о нуклеарном програму са Ираном, али и због скока курса долара. Како пише “Данас” цене нафте на светским берзама су у константном порасту па је „брента“ достигла ниво од 79,56 долара по барелу.

Сада бензин евро премиум БМБ95 на пумпама у Србији кошта 149,4 динара по литру, евродизел 158,98 динара по литру, а ТНГ аутогаса 75,69 динара по литру.

– Уз мање осцилације, тренд раста цене нафте непрекидно траје од средине фебруара, тако да се неминовно одражава и на велепродајне и на малопродајне цене горива како у Србији тако и у другим земљама. Сасвим је извесно да ће до поскупљења нафтних деривата доћи и овога пута, сем ако не наступи нагли пад курса долара. У том случају, малопродајне цене горива у Србији би остале на садашњем нивоу. У супротном, до поскупљења ће доћи али треба нагласити да ће оно бити незнатно, то јест у проценту мањем од 10 одсто. Такође, корекција малопродајних цена не би наступила одмах већ за неких месец и по дана – каже за Данас Томислав Мићовић, генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије.

У односу на почетак 2018. године сирова нафта је поскупела за 16,8 одсто, а овај ефекат је појачан и скоком курса долара који је износио 1,7 одсто. Бензин је у истом периоду поскупео за 4,3 одсто, а дизел за 5,7 одсто.

У УНКС-у истичу да су од почетка године државна захватања у Србији по литри бензина повећана за 2,63 динара, а дизела за 3,07 динара. То је последица повећања акциза, али и раста ПДВ-а због повећања укупне пореске основице. Анализа УНКС-а показује да су државна захватања у цени бензина 55,2 одсто (82,44 од 149,4 динара по литру), а дизела 53,8 одсто (85,6 од 158,98 динара по литру).

Како подсећа овај лист, док многе државе у таквим ситуацијама прибегавају другачијој акцизној потици, у Србији је последњи пут ова мера примењена 2012. године када је Влада смањењем акциза на период од око шест месеци допринела смањењу цене горива, чиме је у првом реду спречен већи поремећај у оним секторима привреде на које цена горива значајније утиче. Закон о акцизама омогућава Влади да без промене тог законског акта смањи тај намет до 20 одсто и да их након престанка поремећаја врати на законом прописан ниво. Међутим, како сада ствари стоје, нема места очекивању да ће се то десити.

С. Г.

Агросмарт.нет

Актуелно

ЧЕСТИТАМО! Од данас поскупљују: струја, гас, цигарете, тв претплата,…БУКВАЛНО СВЕ!

Почетак нове године, поред мамурлука, обележиће и поскупљења цигарета, неких алкохолних пића, кафе, грајања, ТВ …

Док цена нафте свуда у свету пада, у Србији расте!

ИАКО ових дана цене нафтних деривата на пумпама у Србији иду силазном линијом, ускоро би, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons