УНЕСКО: Вучић да објасни наводе о криминалу у Центрима за социјални рад
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

УНЕСКО: Вучић да објасни наводе о криминалу у Центрима за социјални рад

4.5
(15)

Европска Катедра за биоетику организације Унеско позвала је председника Србије Александра Вучића да објасни противречне податке о броју заражених и преминулих од ковида-19 у установама социјалне заштите, као и да демантује извештаје о злостављању деце и другом криминалу у центрима за социјални рад, или да наведе шта је предузето да се то заустави, а осумњичени процесуирају.

Из Унеска, истичу да на предлогу о новим овлашћењима полиције која се односе на центре за социјални рад инсистирају зато што би се њиме заштитила деца и остале рањиве групе становништва у Србији, које су се показале као веома угрожене, посебно током садашње пандемије.

Они су предложили да се новим законским актима полицији омогући да одузима предмете од центара за социјални рад, да задржава раднике тих центара до 48 сати, као и оне који су са њима инволвирани у удруженом криминалном подухвату (то могу бити судије, службеници надлежног министартсва и сви други који су добро позиционирани да буду у криминалном ланцу), са захтевом да им се продужи притвор док се не испитају сумње.

Са те Унескове Катедре навели су да након „некорисних дописа“ који су им послати из кабинета премијерке Ане Брнабић и надлежног Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, посебно инсистирају да се одмах донесу одговарајући акти којима би се на основу пријава грађана обезбедило полицији да интервенише у центрима за социјални рад, и да се о томе изјасни и Вучић.

– Одговор који смо добили из кабинета председнице Владе не посвећује ниједну једину реч кључном питању које се тиче противречних података о броју заражених и преминулих од ковид-19 у установама социјалне заштите – наводи се у саопштењу и додаје да је предлог Вучићу упућен пошто је допис о спорним криминалним питањима достављен на приватни мејл шефа Катедре проф. др Војина Ракића.

Како се у саопштењу додаје, шеф Унескове Катедре за Европу тражио је допуну дописа у вези са веома озбиљним криминалним радњама у центрима за социјални рад, као што су злостављање и занемаривање деце, злостављање њихових родитеља, продаја беба, додела деце хранитељским породицама за новац, па чак и убиства, о чему су опширно извештавали медији.

Он је, такође, замолио да му се достави информација о активностима Владе и председника Вучића у тој области, а посебно шта су предузели или намеравају да предузму у циљу отклањања „поменутих неправилности и криминалних радњи у центрима за социјални рад“.

– Уједно је поновљена иницијатива да се, на основу сумњи на криминал у центрима за социјални рад, дају овлашћења полицији да одузима предмете овим центрима, као и да притвара социјалне раднике који су под сумњом да се баве или да су се бавили криминалом који погађа најрањивије делове популације – стоји у саопштењу.

Међутим, како наводе, на тај допис је стигао на приватну адресу шефа Катедре, акт Сектора за бригу о породици и социјалну заштиту у коме се, како су рекли, уз негирање било какве одговорности министарства и „опште административне фразеологије да медијима не треба увек веровати“, наводи да би требало навести појединачне примере криминала и да измене и допуне кривичног законодавства нису у надлежности тог ресора.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

АЛО БЕЗМОЗГАЋ! Та војска којој претиш тебе чува, него шта мислиш да само један одспава на стражи?

АЛО БЕЗМОЗГАЋ! Та војска којој претиш тебе чува, него шта мислиш да само један одспава на стражи?

2.6 (5) Председник Србије Александар Вучић најавио је о чему ће бити речи на данашњој …

Срећом па о боловањима плаћеним и неплаћеним не одлучујеш ти БЕЗМОЗГАЋУ!

Срећом па о боловањима плаћеним и неплаћеним не одлучујеш ти БЕЗМОЗГАЋУ!

5 (8) Александар Вучић је почео озбиљно да губи компас, па је јутрос без проблема …

3 Коментара

 1. Hahahaha. Džaba su se pravili mrtvi godinama. Svako u svetu razlikuje pravog mrtvaca od mrtvog puvala. Sad će morati da odgovore na jaaaako mnogo teških pitanja koja su zaobilazili i kojih su se plašili.

  Gde je devojčica Trkulja? Šta je sa njom bilo? Zašto je oteta od voljenih roditelja? Gde je odvedena? Kod kakvih je ljudi? Šta je tamo doživela? Zašto je onoliko plakala? Zašto nisu dozvoljavali roditeljima da je vide čak ni na njen rodjendan?

  Šta je sa štićenicom prof. Mile Alečković? Gde je ona? Kakva je ono otimačina bila? Zašto nisu išli redovnim putem, nego siledžijskim? Zašto ne dozvoljavaju starateljima da je vidjaju, čak ni da je čuju telefonom? Zašto su joj prekinuli svaku vezu sa njenim društvom iz bivše škole?

  Na osnovu čega su centri za soc. rad procenili da roditelji devojčice Trkulje i staratelji Mila Alečković i suprug nisu dovoljno dobri za staranje o ovoj deci i naročito na osnovu čega su procenili da je u interesu ove dece da odu u potpuno nepoznate porodice?

  Šta je sa detencetom iz Babušnice koje je oteto majci samo par nedelja po porodjaju?

  Da presvisneš kad se samo setiš svih ovih zločina!!! Morate da odgovate, zlotvori!!! I kamen plače za ovom decom, a vi ćutite!!!

 2. oduvek je bilo zla, zlikovaca i monstruma al za sluzenje il ignorisanje od razumna coveka nema opravdanja, tu mora sledovati i njemu surova kazna.
  majmunu i ljudozderu paklenom ne sme biti oprosteno ni jedno dete a kamo li 7.000. nevinih decijih dusa.
  a cuje se da gori od cara iroda menja za noc nekoliko palata i kreveta jer zbog cinjenih zlocina nemoz da se mirno spava pa se nocu cije rika i urlik zveri i monstruma.

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend