Хроника

Уништавате реке, пљачкате народ и из буџета финансирате тајкуне и још сте поносни на то?!

Министар рударства и енергетике Александар Антић рекао је данас да је у 2018. и 2019. години Србија са више од 400 мегавата нових пројеката из обновљивих извора енергије (ОИЕ), апсолутни лидер у региону.Ср

Он је, после обиласка ветропарка Kовачица са замеником генералног директора Међународног монетарног фонда Џанг Тао, рекао да Србија „крупним корацима корача у правцу ОИЕ и зелене енергије која је један од приоритета“.

„Србија има велике потенцијале, пре свега када су у питању биомаса, наравно ветар, солар, али ту су и наши хидро и геотермални потенцијали. Србија заиста има све услове да у наредним деценијама да свој допринос у борби против климатских промена“, рекао је Антић.

Додао је да је Србија инвестирала више од 400 милиона евра у пројекте у Електропривреди Србије (ЕПС) у термоелектранама на угаљ, како би се њихов рад учинио ефикаснијим и како би се достигли стандарди у заштити животне средине.

Истакао је да је „уверен да ће Србија 2020. године достићи циљ да 27 одсто у укупној потрошњи енергије буде из ОИЕ, што је далеко изнад просека за ЕУ“.

„Очекујем да ћемо у реализацији тих планова имати пре свега подршку међународних финансијских институција Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), Међународне финансијске корпорације (ИФЦ) и Немачке развојне банке у Србији (KфW) које су повољним финансијским линијама финансирали већину пројеката“, рекао је Антић.

Истакао је да Србија води „апсолутно суверену државну политику у свим сегментима, укључујући и енергетску политику“.

„Србија има као базну енергију термоелектране на угаљ и ми знамо шта морамо да урадимо и то не радимо због тога што то неко са стране очекује, већ зато што смо апсолутно свесни да морамо, ради генерација које долазе, да оставимо један одржив систем“, рекао је Антић.

Он је казао да Србија чува термо сектор, улажући изузетно пуно у његову ефикасност и достизање стандарда и заштите животне средине.

На свим блоковима су, према његовим речима, постављени електрофилтери, којима је решен проблем са прашкастим загађењем.

„Готово на свим нашим блоковима смо урадили постројења за денитрификацију и сада радимо постројење за одсумпоравање димних гасова, урадили смо то постројење у Kостолцу, на ТЕ Б, сада градимо у термоелектрани Никола Тесла ‘А’, а реч је о инвестицији од 170 милиона евра, за одсумпоравање димних гасова и сада обезбеђујемо финансирање за ТЕНТ ‘Б’“, рекао је Антић.

бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

 1. На првом месту: шта тражи Антић на челу Министарства рударства и енергетике???
  Јел он рударски инжењер? НИЈЕ
  јели он електроинжењер? НИЈЕ

  Он је – економиста по званичној струци, А НИЈЕ НИ ТО јер се својом струком минимслно бавио. Ево шта Крик наводи о њему:

  Antić se jedno vreme bavio vinogradarstvom i bio vlasnik kompanije za proizvodnju vina. Prvu političku funkciju imao je sa dvadeset tri godine, kada je postao odbornik u Skupštini opštine Zvezdara. Na ovoj poziciji bio je do 2013, a skupštinom je i predsedavao pet godina. Narodni poslanik bio je tri puta. U septembru 2013. postao je ministar saobraćaja. Istovremeno je bio i predsednik Upravnog odbora Direktorata civilnog vazduhoplovstva. Nakon izbora 2014. godine izabran je za ministra rudarstva i energetike, a taj resor dobio je i 2016. Po zanimanju je diplomirani ekonomista. Ministrova rođena sestra bila je udata za narko-bosa Milana Zarubicu i s njim je bila vlasnica firme koja je korišćena za proizvodnju droge.

  Ето какав је профил политиканта – бсви се свим струксма на свету, а не зна ни једну. А по неко мало проба и криминсл.

  Политички олош треба укинути ЈЕР ЗА ЊИМ НЕМА ПОТРЕБЕ. Све што треба јесте председник и солидан кабинет, без министара, а место Скупштинске спаваонице и ждераонице државна законодавна канцеларија са правницима који формулишу зсконе како им професионслци наложе. Сви министри морају бити професионслци потекли из дотичне струке и државне структуре – грађевине, ЕПС, социјале, војске итд.
  Гласање рачунаески за председника и то је то!

  1. Није потребно наводити ничију професију свих њих из “владе” Србије
   Ваљда је већ свима јасно да је сваком од њих најближе занимање ПРОФЕСИОНАЛНЕ ЛОПИНЕ И ПАРАЗИТА.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!