Економија

УПОЗОРЕЊЕ ММФ-а:Србија забрињавајући изузетак у региону

Стални представник Међународног монетарног фонда у Београду Богдан Лисоволик изјавио је да Србија не сме да одлаже суочавање с проблемом високог јавног дуга јер је по том показатељу, уз Мађарску и Албанију, најгора у региону, али истовремено мора да ради на покретању економског раста.

Лисоволик је на представљању новог броја часописа „Макроекономске анализе и трендови” истакао да су два најважнија изазова за Србију да кроз фискалну консолидацију постави јавни дуг на одрживу основу, као и да покрене одрживи економски раст заснован на извозу.

Ти изазови су, по његовим речима, повезани јер висок јавни дуг земље гуши њен привредни раст, а одсуство раста временом би онемогућило фискалну консолидацију.

Лисоволик је напоменуо да је у поређењу са земљама региона Србија „забрињавајући изузетак” јер је у прошлој години забележила најнижи економски раст, а највећи буџетски дефицит.

Он је нагласио да је охрабрујуће што буџет за 2013. годину садржи мере фискалне консолидације, али да је структура тог буџета могла бити боља у многим елементима јер у њега нису укључене мере као што је рационализација субвенција и ограничавање финансирања локалне самоуправе.

Лисоволик је оценио да је предвиђени буџетски дефицит од 3,6 одсто бруто домаћег производа претерано амбициозан, истичући да ће много тога зависити и од његове примене, односно да резултати могу бити и бољи и гори од предвиђених. Како је навео, у Србији нису најбитнији проблеми краткорочне природе већ проблеми фундаменталне, структурне природе, због чега су неопходне и структурне реформе, и то у четири области – тржишту рада, пензијском систему, јавним предузећима и пословном окружењу. Лисоволик је истакао да је учинак реформи највећи ако се оне спроводе истовремено и да у две последње области у Србији има напретка, али не и на тржишту рада и у пензијској реформи. По његовим речима, реформе које воде ка напретку захтевају довољно храбрости и знања креатора економске политике јер се њихов резултат не види одмах, а њихово спровођење теже је у периодима слабог раста него у бољим временима.

Лисоволик је изјавио да се долазак мисије те међународне финансијске организације у Србију може очекивати у наредним недељама, али није могао прецизирати када. Он је у изјави новинарима истакао да ће у међувремену представници ММФ-а анализирати фискалне податке за 2012. годину и с надлежним органима се договорити о тачном времену и циљевима мисије.

 

Дневник

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!