понедељак , 21 септембра 2020

УПОЗОРЕЊЕ ММФ-а:Србија забрињавајући изузетак у региону

0
(0)

Стални представник Међународног монетарног фонда у Београду Богдан Лисоволик изјавио је да Србија не сме да одлаже суочавање с проблемом високог јавног дуга јер је по том показатељу, уз Мађарску и Албанију, најгора у региону, али истовремено мора да ради на покретању економског раста.

Лисоволик је на представљању новог броја часописа „Макроекономске анализе и трендови” истакао да су два најважнија изазова за Србију да кроз фискалну консолидацију постави јавни дуг на одрживу основу, као и да покрене одрживи економски раст заснован на извозу.

Ти изазови су, по његовим речима, повезани јер висок јавни дуг земље гуши њен привредни раст, а одсуство раста временом би онемогућило фискалну консолидацију.

Лисоволик је напоменуо да је у поређењу са земљама региона Србија „забрињавајући изузетак” јер је у прошлој години забележила најнижи економски раст, а највећи буџетски дефицит.

Он је нагласио да је охрабрујуће што буџет за 2013. годину садржи мере фискалне консолидације, али да је структура тог буџета могла бити боља у многим елементима јер у њега нису укључене мере као што је рационализација субвенција и ограничавање финансирања локалне самоуправе.

Лисоволик је оценио да је предвиђени буџетски дефицит од 3,6 одсто бруто домаћег производа претерано амбициозан, истичући да ће много тога зависити и од његове примене, односно да резултати могу бити и бољи и гори од предвиђених. Како је навео, у Србији нису најбитнији проблеми краткорочне природе већ проблеми фундаменталне, структурне природе, због чега су неопходне и структурне реформе, и то у четири области – тржишту рада, пензијском систему, јавним предузећима и пословном окружењу. Лисоволик је истакао да је учинак реформи највећи ако се оне спроводе истовремено и да у две последње области у Србији има напретка, али не и на тржишту рада и у пензијској реформи. По његовим речима, реформе које воде ка напретку захтевају довољно храбрости и знања креатора економске политике јер се њихов резултат не види одмах, а њихово спровођење теже је у периодима слабог раста него у бољим временима.

Лисоволик је изјавио да се долазак мисије те међународне финансијске организације у Србију може очекивати у наредним недељама, али није могао прецизирати када. Он је у изјави новинарима истакао да ће у међувремену представници ММФ-а анализирати фискалне податке за 2012. годину и с надлежним органима се договорити о тачном времену и циљевима мисије.

 

Дневник

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

РОДИТЕЉИ И ДАЉЕ ТРАЖЕ НЕСТАЛЕ БЕБЕ: Поднето најмање 107 пријава, рок за предају захтева суду 3. новембар

5 (2) РОДИТЕЉИ који сумњају да су им бебе по рођењу нестале из породилишта имају …

П. Васиљевић: Шта нам казује Гренелова изјава о Трампу и Косову

4.7 (6) Гренелова порука да је Трамп свестан погрешне косовске политике у последњих 20 година, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *