Србија

УСТАЛИ ЗЛАТИБОРЦИ: Неће спроводити одлуку Владе Србије – чека се Уставни суд

Информацију за медије, поводом одржавања ванредне седнице СО Чајетина, на којој је одлучено да СО Чајетина и сви њени органи неће учествовати у поступку раног јавног увида поводом Просторног плана подручја посебне намене Парка природе ”Златибор” док се Уставни суд Србије не изјасни о уставности и законитости Уредбе о проглашењу Парка природе.
Одборници Скупштине општине Чајетина су, на јучерашњој ванредној седници, одлучили да СО Чајетина и сви њени органи убудуће не учествују у поступку раног јавног увида поводом Просторног плана подручја посебне намене Парка природе „Златибор“, као и у свакој даљој процедури израде и доношења овог акта, све док се Уставни суд Србије не изјасни о поступцима за оцену уставности и законитости Уредбе о проглашењу Парка природе „Златибор“ и Одлуке о изради Просторног плана подручја посебне намене Парка природе „Златибор“ које је покренула СО Чајетина – саопштила је Општина Чајетина, уз образложење да је реч о провидној политичкој одмазди коју, овим октроисаним актима којима се тзв. подручје посебне намене проширује чак знатно шире и од граница дефинисаних Парком природе „Златибор“, покушава да наметне Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

„Министарство нам налаже да почнемо са јавним увидом“, каже председник СО Чајетина Милоје Рајовић, а да нас нису контактирали нити обавестили о спровођењу поступка, да не помињемо да су границе Просторног плана знатно проширене, обимније од зоне Парка природе.

– Општина Чајетина има просторне, детаљне и урбанистичке планове на основу којих може несметано да ради и сматрамо да ова уредба одудара од претходних одлука које смо добили од министарства, а односе се на Парк природе „Златибор“. Држава је газдовање Парком природе поверила „Србија-шумама“ које су са 50 одсто власници тог подручја, док је преостала половина земљишта у својини приватних власника, чији интерес уопште није заступљен овом одлуком. Имамо лоша искуства и не желимо да учествујемо у оваквим одлукама. Ми ћемо се борити и надамо се да ће после овога доћи до договора и правих решења, како за општину Чајетина, тако и за околне општине – рекао је Рајовић.

Председник Општине Чајетина Милан Стаматовић изјавио је да „држава отвара фронт према чајетинској општини и наставља са притисцима и доношењем неких одлука које нису у интересу грађана општине Чајетина, али нису ни у интересу државе Србије, већ у интересу Српске напредне странке и криминалаца у њиховим редовима који утичу на овакве одлуке“.

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!