Економија

Усвојен буџет за 2016. годину, дефицит 121,8 милијарди

Скупштина Србије усвојила је данас буџет за наредну годину, који предвиђа приходе од 997,4 милијарде динара, а расходе од 1.119 милијарди.

Фискални дефицит Србије у идућој години треба да износи 121,8 милијарди динара, будући да су према Закону о буџету за 2016. годину планирани приходи у висини од 997,4 милијарде и расходи од 1.119 милијарди.

За ову годину био је планиран дефицит од 191,3 милијарде динара, али ће, према пројекцији Министарства финансија, он до краја ове године износити око 100 милијарди динара, укључујући старе дугове за гас, војне пензије и субвенције у пољопривреди.

За плате запослених ће следеће године из буџета бити издвојено 184,28 милијарди динара, што је више од овогодишњег плана који је износио 179,55 милијарди.

У државној каси су планирана и средства по основу државних гаранција за кредите ЕПС-а, ЕМС-а и Србијагаса у износу од 44,1 милијарда динара, односно око 360 милиона евра.

Тиме су издаци за гаранције на кредите јавних предузећа преполовљене у односу на овогодишњи Закону о буџету, када је по тој ставци планирано 81,72 милијарде динара, односно око 681 милион евра.

У односу на ову годину, план за 2016. Годину није предвидео издатке за гаранције кредита за Железнице Србије и Ресавицу.

На име субвенција за 2016. планирано је 85,96 милијарди динара, док је у плану за ову годину та ставка износи 80,55 милијарди.

Усвојени буџет, као и буџет за 2015. годину, добили су подршку ММФ и представљају кључни део Програма који истовремено решава проблем дефицита, али и структурне проблеме који тај дефицит узрокују.

Усвојен Закон о буџету за 2016. годину требало би, према плану, убрзо да се нађе пред Бордом директора ММФ-а, од кога се очекује да пре Божића, 25. децембра, потврди Србији позитивну оцену треће ревизије закљученог аранжмана.

Са буџетом за наредну годину усвојне су и измене финансијских планова Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање, Републичког фонда за здравствено осигурање, Националне службе за запошљавање и Фонда за социјално осигурање војних осигураника за 2015. годину и финансијске планове тих органа за следећу годину.

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!