Уз новог намештеника у Београду и реконструкција Владе

0
(0)

Председник Александар Вучић у овом тренутку једини зна име новог градоначелника: да ли ће то бити неко из редова напредњака, нека нестраначка личност, или ће фотеља припасти коалиционом партнеру СПС-у, упркос томе што СНС самостално може да формира власт у граду.

Листа кандидата је дуга, помињу се – Синиша Мали, Ирена Вујовић, Зоран Радојичић, Горан Весић, Аја Јунг… Градоначелник ће сигурно бити неко од првих 20 кандидата са листе СНС – све ово тврде извори нашег листа у Српској напредној странци. Додају да је за сада једино сигурно да ће градоначелник бити изабран у наредна 52 дана, као и да ће за 15-ак дана бити конституисана Скупштина Београда.

Извори Данаса напомињу да се последњих месеци у круговима владајуће странке сматра да је врло могуће да ће пре избора градоначелника Београда бити обављена и реконструкција Владе премијерке Ане Брнабић. С обзиром да се већ дуже време помиње да ће Душан Вујовић, министар финансија, из личних разлога отићи из Владе, како тврде наши извори, на његово место могао би да дође актуелни градоначелник Синиша Мали, који већ има искуства у области финансија.

Поједини извори тврде и да у СНС нису задовољни радом министра здравља Златибора Лончара, јер су свесни и да су грађани најнезадовољнији системом здравства. Зато Лончара треба заменити неким другим напредњачким кандидатом. На то место могао би да дође Зоран Радојичић, директор дечије клинике у Тиршовој и први са листе Александар Вучић „Зато што волимо Београд“. Избором за министра напредњаци би се на најбољи могући начин захвалили Радојичићу на успешно вођеној кампањи и резултату коме је допринео.

Међутим, као што фигурира прича да би Радојичић могао да буде нови министар здравља у реконструисаној влади, ваља подсетити и да су, чим је објављено да ће он бити први на листи СНС, покренуте спекулације да би он могао заправо да буде наследник Малог. У јавним наступима Вучић ту могућност није искључио, али је поновио да је он први на листи и да се на изборима у Београду не бира градоначелник. Сам Радојичић је у предизборном интервјуу рекао да је спреман да буде градоначелник престонице.

Оно што још спаја Вучићево кадровско решење за градоначелника и реконструкцију Брнабићкиног кабинета је мало вероватна, али не и потпуно искључена могућност да функцију у Београду препусти СПС. Могуће је и да је то била комбинација за случај да је СПС неопходан за формирање одборничке већине у парламенту Београда, али то није случај. СНС, подсетимо, има комотну већину и без СПС. У овом контексту, где се у комбинаторици појављује СПС, највише се чује име Александра Антића, кандидата СПС за градоначелника. Он је фигурирао за ту позицију и пред изборе 2008, 2012. и 2014. године, али највиши домет му је био председник Скупштине Београда. Председник СНС Александар Вучић каже да нема ништа против да са СПС буде у градској влади, али да ће о томе одлучити људи са листе. Поједини извори са политичке сцене сматрају да би именовање Антића на функцију градоначелника значило да Вучић преузима од социјалиста врло битан сектор енергетике у Влади Србије, али о тим спекулацијама нема никакве потврде. То би такође указивало на правац, за сада ничим поткрепљен, да би ово био начин да се умањи руски утицај и постигну енергетски споразуми са Косовом.

Коначно, Синиша Мали је по свему што се тврдило пре и током кампање, и даље могући градоначелник у другом мандату. Подсетимо, и раније је било спекулација да он прелази у Владу, писано је и да би могао бити шеф кабинета Ане Брнабић. Још раније, тврдило се да би он раније преузео менаџерску функцију у компанији Игл хилс која гради Београд на води, уместо било ког места у извршној власти у Србији. Извори Данаса тврде и да ће Горан Весић највероватније остати на месту градског менаџера, јер се у том сектору показао сасвим добро.

Шансе да постане градоначелница има Ирена Вујовић, актуелна председница општине Савски венац. Она је након избора 2012. и 2014. изабрана за посланицу у Скупштини Србије, али је на ту позицију поднела оставку јер је Агенција за борбу против корупције саопштила да не може истовремено да буде и на функцији помоћника градоначелника. Пре годину и по дана постала је чланица Председништва СНС-а.

М. Р. Миленковић, Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Београд поново најзагађенија престоница у Европи, Нови Пазар по загађености ваздуха трећи у свету!

0 (0) Престоница Србије константно има проблем са загађењем ваздуха, нарочито у ово доба године …

Сигал: Black Lives Matter личи на терористичку групу која би да свргне владу САД и уништи земљу

5 (7) * О рушењу историјских споменика широм САД: „Ако су сви ти људи били …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend