Ваљево: Донета пресуда о рехабилитацији команданта “Горске гарде” Николе Калабића

0
(0)

Виши суд у Ваљеву, судија др Драган Обрадовић, донео је решење којим је усвојен захтев за рехабилитацију Николе Калабића, некадашњег команданта Горске гарде Југословенске војске у отаџбини, потврђено је агенцији Бета у Вишем јавном тужилаштву.

Решењем о рехабилитацији суд је утврдио да се од тренутка доношења ништавим сматра седам одлука Државне комисије за утврђивање ратних злочина окупатора и њихових помагача током Другог светског рата, донетих од марта до септембра 1945.

Суд је огласио ништавим и четири одлуке Земаљске комисије за утврђивање ратних злочина окупатора и њихових помагача током Другог светског рата донете од априла до октобра 1945. које се односе на Николу Калабића.

Ништавим се сматра и решење Среског суда у Мионици од 11. септембра 1946. којим је Калабићу конфискована непокретна имовина.

Ништаве су и све правне последице ових одлука, констатовано је у решењу Вишег суда у Ваљеву и наведено да се рехабилитовано лице, Никола Калабић, сматра неосуђиваним.

Решење о рехабилитацији носи датум 27. април 2017. и урађено је на 36 куцаних страна.

Захтев за рехабилитацију је пре пет година поднела Калабићева унука Весна Драгојевић из Ваљева, која је током овог поступка вратила породично презиме и сада се презива Калабић.

Решење о рехабилитацији Калабића је првостепено, против њега се може изјавити жалба Апелационом суду у Београду у року од 30 дана.

Виши тужилац у Ваљеву рекао је агенцији Бета да ће се свакако жалити Апелационом суду у Београду.

Калабић је током рата био један од најистакнутијих четничких команданата, коме се ставља одговорност више масакара који су починили припадници Корпуса горске гарде у космајском, смедеревском и аранђеловачком крају током друге половине 1943. и прве половине 1944., као што је масакр у Друговцу.

Према прихваћеној верзији, Калабића су после рата заробили припадници Озне и прихватио је да сарађује у операцији хапшења Драгољуба Михаиловића.

Поступак пред Вишим судом трајао је пет година, а претходио му је поступак пред Основним судом у Ваљеву, којим је утврђено, уз помоћ релевантних сведока из поратног времена, да је Калабић убијен у једној пећини у клисури реке Градац код Ваљева и да према томе није могао ни да изда Михаиловића.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Почео процес рехабилитације Милана Недића

0 (0) БЕОГРАД – Пред Вишим судом у Београду данас је, након вишегодишњих покушаја, почео …

Фолксдојчери су били велеиздајници, њихова рехабилитација НЕ ДОЛАЗИ У ОБЗИР!

0 (0) Када би Немачка поставила питање имовине подунавских Немаца, онда би Србија могла да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend