Укинута одлука о рехабилитацији Николе Калабића

0
(0)

Апелациони суд у Београду укинуо је решење о рехабилитацији некадашњег команданта Горске гарде Краљевске војске у отаџбини Никола Калабић и вратио предмет Вишем суду у Ваљеву на поновно одлучивање.

Укинутим решењем у априлу прошле године био је усвојен захтев Калабићеве породице за његову рехабилитацију, на основу којег је требало да се сматрају ништавим све одлуке државне комисије и решења о Среског суда у Мионици којима му је конфискована имонина и одузета грађанска права.

Међутим, Апелациони суд у Беогераду је укинуо то решење, закључивши да је првостепени суд погрешно применио материјално право при одлучивању, па да је због тога и чињенично стање непотпуно утврђено.

„Наиме, из стања из списа предмета следи да је првостепени суд у току поступка ценио правни значај одлука Државне комисије за утврђивање ратних злочина окупатора и њихових помагача, а то није његов задатак, поготово у овој врсти поступка – ванпарничном поступку“, наводи се у одлуци Апелационог суда објављеној на сајту суда.

Апелациони суд је ваљевском Вишем суду наложио да у поновљеном поступку утврди начин страдања Николе Калабића, јер о томе, како је навео, не постоје поуздани историјски подаци, напоминући да је о томе дужан да одлучује као о „претходном питању“.

„Ако је покојни Никола Калабић лишен живота из политичког, верског, националног или идеолошког разлога онда је неопходно утврдити да ли је он извршио или учествовао у извршењу ратног злочина или то није случај. Ово због тога што лице које је извршило или учествовало у извршењу ратних злочина нема право на рехабилитацију по Закону о рехабилитацији“, напоменуо је Апелациони суд.

Тај закон, како подсећа суд, прописује могућност доказивања да, супротно одлуци Државне комисије која је неко лице прогласила да је ратни злочинац, односно учесник у ратним злочинима, није извршило ратни злочин нити учествовао у његовом извршењу.

Међутим, у овом случају првостепени суд ту чињеницу није утврђивао, закључио је Апелациони суд.

Захтев за рехабилитацију Калабића поднела је његова унука Весна Калабић, тврдећи да није био ратни злочинац, да није издао Дражу Михаиловића јер је стрељан пре њега, као и да је страдао из политицких, националних, а пре свега идеолошких разлога.

Након пресуде Среског суда у Мионици из септембра 1946. којом је Калабић оглашен за народног непријатеља и конфискована му је имовина.

Током четворогдишњег поступка по захтеву за рехабилитацију, Више јавно тужилаштво у Ваљеву противило се рехабилитацији, позивајући се на одредбе Закона по којима лица која су одлуком Државне комисије за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача током Другог светског рата проглашена ратним злочинцима, не могу рехабилитовати.

Калабић је иначе 2011. проглашен умрлим одлуком Основног суда у Ваљеву.

Медији су пренели да је Калабићева унука суду доставила тим поводом сведочење пензионисаног свештеника Мијаила Даниловића из Горњег Милановца, који је тврдио да су Калабића убили припадници ОЗНЕ 19. јануара на Богојављење 1946. у пећини, у кањону реке Градац, недалеко од Ваљева.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Зуроф: Одлука о рехабилитацији Степинцу срамна и ужасна

0 (0) Одлука загребачког жупанијског суда о поништењу пресуде надбискупу Алојзију Степинцу је апсолутно срамна …

Србији је потребна рехабилитација историје јер и данас у Србији доминирају пароле које су измислили нацисти а преузели комунисти

0 (0) У овом случају, потребна је у ствари рехабилитација историје, јер не звучи ни …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend