Ваљево: Кеша нема, а кредити скупи

0
(0)

ВАЉЕВО – Економска криза, мале плате, несигуран посао, недостатак готовог новца – разлози су што је продаја некретнина у Ваљеву, у поређењу са оном пре само три године, драстично опала. Највише се траже мањи станови и куће које клијенти у агенцијама за промет некретнина купују углавном на кредит.

Иако искусни грађевинари тврде да се више исплати изградња куће у сопственој режији, а о комфору и да се не говори, у граду на Колубари много је више заинтересованих за куповину станова. Клијенти траже углавном мање станове, чија се цена креће до 35.000 евра. Према подацима Агенције “Бона фидес” квадрат старе градње кошта од 500 до 600 евра у насељима. Стан у центру, нешто је скупљи, од 600 до 650 евра по квадратном метру. За новију градњу, односно стан стар до десет година, треба издвојити око 700 евра.

Већи станови теже се продају, јер потенцијални купци тешко могу да у банци добију одговарајући кредит. Реткост је да се нешто продаје ван агенција и за готовину.

– Поједини грађани одлучују се на директну куповину од фирми које су инвеститор или граде зграду, па између себе договарају цену, зависно од тога када се купује стан, односно у ком степену изградње – објашњавају у агенцији. – По неким информацијама, кад се стан купује на тај начин, цена је око 800 евра по квадратном метру.
ОПАЛА ПРОДАЈА ВИКЕНДИЦА РЕТКО се у последње време купују викендице. Пре три – четири године Дивчибаре су биле прави хит. Владала је јагма за кућама за одмор. Сада, цена викендице, зависно од локације и квадратуре, пала је на око 10.000 евра. Нема ни много купопродаје пословног простора. Власници се, по свему судећи, пре одлучују да локале издају под кирију него да их продају.

Кад су куће у питању, највише се тражи мања квадратура, ближе центру града. Слабије се продају, јер власници углавном немају сву документацију коју банке траже да би купцима одобриле кредит. Најчешће се продају мање куће у ширем центру Ваљева.

– Тешко се продају куће од 150 или 200 квадратних метара, јер коштају око 70.000 евра, поготово ако имају и простор предвиђен за неки локал – истичу у овој реномираној ваљевској агенцији. – Насупрот томе, стара градња, мале куће, достижу цену око 20.000 евра, што зависи од квадратуре, комуналне инфраструктуре, локације. Могуће је и ту постићи добру цену, ако су сви услови испуњени, али све до 35.000 евра, колико износи максимум кредита које банке одобравају.

– Кад је продаја сеоских домаћинстава у питању, ту влада потпуна разлика у мишљењима купаца и продаваца о ценама – кажу наши саговорници. – Потенцијални купци сматрају да сеоско домаћинство не може да вреди више од 10.000 евра. Власници, који би домаћинство продали, не помишљају да цену спусте испод 20.000 евра.
ГРАДЊУ КУЋА УСПОРАВАЈУ ДОЗВОЛЕ

ЗАВИСНО од локације, плац у Ваљеву може да се купи од 1.000 до 4.000 евра по ару. Градња куће до 100 квадрата, по систему кључ у руке кошта око 30.000 евра. Многи се ипак, одлучују за мањи стан, јер тако избегавају гломазни бирократски апарат – од грађевинске дозволе, нерешених имовинско-правних односа, а и одржавање стана је јефтиније.

БРОЈКЕ

700 евра цена новог стана по квадратном метру

35.000 евра кошта мањи стан у центру

70.000 евра цена куће од око 200 квадрата

 

Новости

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Мораторијум на кредите банака истиче – шта са дуговима

0 (0) Банке опрезне с продужењем рокова отплате кредита, које је омогућено прописима Народне банке …

„Београд на води“ о трошку народа: Зашто сиромашна Србија финансира богате Емирате

5 (2) Држава Србија извршила је притисак на Дирекцију за изградњу Београда да фирми Београд …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend