Ваљево: Нарко-мафија плаћала полицијске начелнике из службе за сузбијање наркотика седам година

0
(0)

Ухапшени начелници за сузбијање криминалитета и борбу против наркоманије. Дејан Суботић и Милан Ћулафић јављали дилерима за рације, обезбеђивали растурање, крили заплењену дрогу и враћали је на улицу

ОБРАЧУН полиције са криминалцима у сопственим редовима настављен је у четвртак хапшењем у Ваљеву. Припадници Сектора унутрашње контроле (СУК) МУП Србије ухапсили су Дејана Суботића, шефа Одсека за сузбијање криминалитета Полицијске управе Ваљево, и Милана Ћулафића, вођу групе за сузбијање наркоманије у овом граду.

Њима је одређено полицијско задржавање до 48 сати, а осумњичени су за кривично дело примање мита. Ово је, како сазнајемо, само почетак „чистке“ у овој полицијској управи, али и акције на уклањању дилера са ваљевских улица.

Према незваничним сазнањима, током предистраге коју је водио СУК, а због оперативних података да су ова два криминалистичка полицајца повезана са дилерима дроге, дошло се до доказа да су дилери плаћали дојаве о рацијама, али и „заштиту“.

Сумња се да су Суботић и Ћулафић узимали новац како би „своје дилере“ заштитили од полицијских истрага и хапшења. Наводно, већ седам година добијали су по 1.500 евра месечно а заузврат су обавештавали „своје дилере“ када су „на мерама“, када их полиција „ради“, обавештавани су и да има се прати телефонска комуникација…

ЛИСИЦЕ “ШКЉОЦНУЛЕ“

У СТАНИЦИ Нико у Полицијској управи у Ваљеву, како сазнајемо, није био обавештен да се припрема хапшење Суботића и Ћулафића. Акција СУК, одвијала се у најстрожој тајности, а двојици инспектора лисице су око руку „шкљоцнуле“ чим су у четвртак ујутро дошли на посао у Полицијску управу у Ваљеву. „Откуцао“ их је један од дилера, који је у међувремену ухапшен, киван што је изостала „заштита“ коју је плаћао. Предраг Ђајић, начелник ПУ у Ваљеву, у четвртак није могао да говори о хапшењу, јер како је рекао „прича није до краја заокружена, а Унутрашња контрола је независни орган који ради према својим сазнањима и овлашћењима“.

Оперативци СУК су дошли и до сазнања да су због високих полицијских функција Суботић и Ћулафић спречавали колеге да хапсе дилере, који су под њиховом „заштитом“. Поред тога, како се сумња, затварали су поједине истраге када је реч о трговини наркотицима и за то „дебело награђивани“.

– Колеге које би се оглушиле о њихове „добронамерне сугестије“ и настављале да воде истраге, распоређивали су на друга радна места – објашњава извор „Новости“ близак истрази. – Постало је готово неиздрживо у полицијској управи. Поштени полицајци су се жалили, али мало ко је веровао да је тако нешто могуће. Обавештен је СУК и клупко је почело да се одмотава.

Интересантно је да су поједини нарко-дилери пристали да сарађују са оперативцима Сектора унутрашње контроле, јер су били љути на ову двојицу. Наводно, и поред месечне „надокнаде“ за заштиту, она је у неким ситуација изостала и они су похапшени. Тако је на видело избило оно што се годинама шушкало у Ваљеву – о сарадњи криминалаца и полицајаца.

– На сарадњу је пристало и неколико дилера, који су одлучили да проговоре, иако нису ухапшени – наводи наш извор. – На то их је натерала, како кажу, обест ове двојице челника ваљевске полиције. Имамо сазнања да су Суботић и Ћулафић чак и дрогу заплењену у различитим полицијским акцијама на територији Ваљева поново враћали на тржиште преко својих дилера од којих су узимали новац.

Како се не би открило да недостаје одређена количина заплењене дроге, у кесе су стављали парацетамол. Тако су, на пример, за килограм хероина, од дилера које су штитили, узели 10.000 евра.

– Поштени ваљевски полицајци осећали су срамоту и немоћ због ове двојице – истиче наш извор. – Они стављају главе у торбу да се дрога склони са улице, а ова двојица не само да су штитили дилере, већ су наркотике враћали на улицу.

СУСПЕНЗИЈА

ПРОТИВ Милана Ћулафића подношене су и пријаве због сумње да је претукао једног ваљевског малолетника. Чак је био и суспендован и против њега је био покренут дисциплински поступак. Родитељи једног дечака прошле године тврдили су да је Ћулафић претукао њиховог сина (17) и двојицу његових другова. Наводно, њих тројица су били очевици покушаја хапшења друге групе младића за коју су полицијски инспектори сумњали да поседује дрогу.

НЕГИРАЛИ КРИВИЦУ

ДЕЈАН Суботић и Милан Ћулафић су током саслушања у полицији, како сазнајемо, негирали кривицу.

 

Новости

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Државни секретар МУП-а Милосав Миличковић као сведок одбране у афери планатаже марихиане Јовањица

5 (3) Адвокатица Предрага Колувије, оптуженог за узгајање 1,6 тона марихуане, данас је на суђењу …

Нарко дилер Предраг Колувија се састајао са државним секретаром МУП-а Милосавом Миличковићем

5 (2) Суђење већинском власнику пољопривредног газдинства „Јовањица“ Предрагу Колувији и још деветоро оптужених за …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend