Србија

Ваљево: Нова школска зграда опасна за ђаке

Ваљево – Иако је за новоизграђени објекат ваљевске Основне школе „Милован Глишић” у Улици Прве пролетерске, након скоро дводеценијске градње издата употребна дозвола и упућен налог да се обави пресељење до 17. фебруара, ученици, наставници и школско особље су још у старим школским просторијама у Улици доктора Питовића број 6. Школски одбор и Савет родитеља и директора сматра да у новом објекту и око њега постоје бројни недостаци који могу озбиљно да угрозе безбедност ученика и запослених.

Почетком децембра 2018. издато је Решење о употребној дозволи за нови објекат, које је управи те образовне институције достављено 30. јануара 2019. године. Директорка школе Наташа Бадовинац тада је одбила да потпише записник о примопредаји, због неколико десетина уочених техничких недостатака.

Међу њима су честа искакања осигурача приликом укључења чак и малих потрошача струје у неким деловима објекта, недостатак шема у неким разводним орманима за струју, неистицање противпожарног плана евакуације на видним местима.

Уочено је и да у хидрантској мрежи нема довољног притиска воде, постројење за воду за пиће није безбедно за коришћење, јер у спремнику постоји корозија, плочице на улазима и у целој школи и при најмањем квашењу постају веома клизаве, хидранти и противпожарни апарати у делу фискултурне сале нису изоловани нити заштићени, прозори у учионицама, кабинетима и ходницима који се отварају „на кип” нису безбедни, јер не постоји сигурносни механизам (маказе), интернет мрежа није пуштена…

Након што примопредаја објекта није обављена, градоначелник Ваљева Слободан Гвозденовић је 13. фебруара школи, то јест директорки, упутио захтев за пресељење. „У поступку примопредаје указали сте на уочене недостатке на објекту који нису поткрепљени од стручњака одговарајућег профила и у супротности су са издатим решењем о употребној дозволи објекта”, наводи се у захтеву и додаје да ће се градска управа без одлагања посветити отклањању недостатака.

„Пошто је издавањем употребне дозволе за објекат неспорно потврђено да је он у грађевинском, функционалном и законском смислу подобан за употребу и да се његовом експлоатацијом не доводи у питање безбедност ученика, наставника и осталих запослених у школи – стекли су се услови за отпочињање коришћења новог објекта ОШ ’Милован Глишић’”, поручио је Гвозденовић, додајући да је град обезбедио и превозника за пресељење ствари из старог у нови објекат. Он је навео да је неопходно да се пресељење обави најкасније до недеље 17. фебруара, како би настава у новом објекту почела у понедељак 18. фебруара.

Школски одбор је на седници 13. фебруара донео одлуку да усвоји захтев градоначелника, али да рад у новом објекту не почне 18. фебруара, већ да се пресељење обави током пролећног распуста (крај априла, почетак маја, прим. аут.) и да тада започне настава на новој адреси.

Сви запослени у школи на седници Наставничког већа одржаној дан касније упознати су са одлуком Школског одбора и једногласно су је подржали, саопштено је из школе. У саопштењу је наведено да је уочено да је ових дана почело отклањање појединих недостатака у школској згради.

„Жеља и интерес свих нас у школи јесте да се преселимо у нови, модеран објекат, али не по сваку цену. На првом месту мора бити безбедност ученика и запослених. Та безбедност подразумева и безбедност објекта, школског дворишта и прилаза школи”, наводи се у саопштењу које су потписали председници Школског одбора и Савета родитеља и директор школе. Указано је и да је одлука о пресељењу и наставку образовно-васпитног рада у новом објекту у искључивој надлежности Школског одбора, док је директор одговоран за безбедност свих у школи.

Аутор: Слободан Ћирић, Политика.рс

Фото: С.Ћирић

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!