fbpx

Ваљево: Предизборни километри блата

0
(0)

Ваљево – Више од осам километара локалних путева у селу Ваљевска Лозница уништено је насипањем лошим материјалом – јаловином уместо одговарајућим каменим агрегатом, тако да мештани тог села сада, после обилних снегова и киша, газе велико блато.

Ово је новинарима изјавио Љубомир Радовић, самостални одборник у Скупштини града Ваљева, на конференцији за новинаре коју је у присуству незадовољних мештана сазвао на једном од блатњавих путева у Ваљевској Лозници. Ваљевска села су до те мере осиромашена да је опстанак у њима постао незамислив, иако се ради о најплоднијем делу, а, на ту муку, неко је одлучио да, вероватно за новац свих грађана, уништи и локалне путеве, оценио је Радовић.

Милутин Милинковић, бивши председник месне заједнице која покрива два села – Ваљевску Лозницу и Веселиновац, истиче да, када је јесенас дошао први камион да наспе пут, упозорио је представнике извођача радова лазаревачке фирме „Цевас” и надзорног органа да материјал који су довезли не ваља, јер је реч о јаловини, отпаду из каменолома који се дели бесплатно и служи за насипање бара, мочвара и неприступачних терена.

– Надзорни орган ми је рекао да је извођач добио на тендеру да ради са тим материјалом и да ту има 70 одсто камена и 30 одсто земље. Одговорио сам да има 20 одсто камена и 80 одсто земље, што се накнадно и испоставило као тачно – навео је Милинковић. Он је додао да на делу пута који пролази поред његове куће, после вишедневне расправе са извођачима, није дозволио да се наспе проблематични материјал и да је сада та деоница у бољем стању него оне где је насуто. Милинковић каже да има десетогодишње искуство у овом послу и да зна да се овакви путеви насипају гранулацијом 0,30, друга класа.

– У каменолому у оближњем Степању има таквог материјала, али тона кошта 230 динара. А овде, у нашем мајдану у Лозници, они су јаловину, изгледа, добили бесплатно – изјавио је Милинковић.

– Пре педесет година имали смо бољи пут него што је сада. Извођач радова је крив – огорчен је и Милан Божић, мештанин засеока Млађево.

– Сад деца, када дођу из школе, каљава су као да су са свињама била. Како радници на посао да оду? Како кола да изађу на асфалт? – пита он. Каже да је тачно да су мештани тражили да се пут наспе, али не таквим материјалом. И подсећа да су им путеви насути пре пар месеци, непосредно пред изборе у месној заједници.

Милутин Милинковић додаје да је оваквим насипањем угрожено свих седам-осам засеока у Ваљевској Лозници и Веселиновцу. – „Цевасу” из Лазаревца требало би забранити рад, а надзорног органа и начелника за инфраструктуру у ваљевској градској управи сменити – поручује Милинковић. Наводи да је већ прикупљено 350 потписа мештана, да се петицијом обрате вишим инстанцама од градских.

Самостални одборник Љубомир Радовић саопштио је да је поводом овог случаја упутио питања надлежнима преко повереника за информације од јавног значаја и да ће чим добије одговоре о свему обавестити јавност.

Аутор: С. Ћирић, Политика.рс

Фото С. Ћи­рић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Када сте СМРАДОВИ ЛОПОВСКИ задњи пут купили душеке и постељину за ваљевску болницу? (фото)

5 (5) Погледајте нашта личи смештај на одељењу за oториноларингологију u ваљевској болници! Па овога …

Крушик ГИМ-у опростио 16 милиона долара; Извештај ДРИ је доказ да Вучић и Стефановић нису говорили истину о пословима те приватне фирме

5 (21) Писање НИН-а потврдила и Државна ревизорска институција. Мине које је 2017. и 2018. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *