Ваљевски резервисти почели штрајк глађу

0
(0)

Ваљево – Девет некадашњих бораца, учесника ратова деведесетих година прошлог века, почели су у недељу касно по подне штрајк глађу у Ваљеву, тражећи, поред осталог, оставку министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зорана Ђорђевића због неиспуњених обећања, као и неопозиву оставку државног секретара ресорног министарства Негована Станковића, због нерешавања проблема борачке популације.

Резервисти штрајкују глађу у просторијама Удружења бораца рата од 1990. године града Ваљева, лоцираним у строгом центру. У протесту учествује седам Ваљеваца, а придружили су им се по један борац из Коцељеве и Мионице. На јучерашњој конференцији за новинаре Љубомир Брадић, председник удружења и један од штрајкача, саопштио је да ће протест трајати све до испуњења захтева.

Осим оставки челника министарства, они траже исплату ратних дневница уз образовање радне групе која ће се тим питањем бавити, затим лечење тешко оболелих ратних војних инвалида на Војномедицинској академији без упута и лечење у ваљевском Дому здравља бораца који немају здравствену књижицу.

Захтевају истрагу против оних који су узели силна средства пореских обвезника на име тужби за дискриминацију од којих борци нису имали никакве користи, траже и да се обезбеди посао за децу палих бораца, ратних војних инвалида и болесних и умрлих бораца и то по десетак радних места годишње. Захтев је и да се обезбеди плаћање на рате дугова за струју, уз отпис камате и забрану искључења борцима који дугују док се са њима не постигне договор или до судске пресуде…

На листи локалних захтева предњаче они који се односе на уређење простора око спомен-обележја погинулим борцима у центру града, као и на замену прозора и врата на просторијама удружења, где се налази борачка спомен-соба. Поводом тих захтева, борци су највише љути на градоначелника Ваљева Слободана Гвозденовића, нагласио је организатор штрајка Љубомир Брадић. До њега није било могуће доћи и разговарати у вези са уређењем простора око спомен-обележја, а био је обећао и да ће се променити прозори и врата на просторији удружења, подсетио је Брадић.

Он је саопштио да су борци месец дана пре штрајка почели преговоре са надлежнима из Министарства рада, запошљавања о социјалне политике, али да они нису уродили плодом. О својим захтевима борци су обавестили и председника Србије Александра Вучића, потврдио је Брадић.

Аутор: С. Ћирић, Политика.рс

Фото С. Ћирић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Скупштина – штрајк глађу др Шеварлића: Вучић признао независно Kосово! (видео)

5 (8) Грађани су се данас у послеподневним сатима спонтано окупили испред дома Народне скупштине, …

Ваљево: Ђорђе Милановић спроводи криминал у Водоводу?

5 (4) Бројне незаконитости у раду, еклатантно кршење правила и процедура, масовно запошљавање без претходно …

2 Коментара

  1. Za ovu zemlju sada ima smisla da se bore i brane je samo tajkuni i politicari! Narod vise nema zasta da se bori!

  2. Ови „Ваљевски резервисти“ су удбашка испостава еСПееСа.
    Милинко, ако Бога знаш, не објављуј о њима ништа. 🙂

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *