Вама и Бриселским споразумом ће бандо издајничка да се позабави Служба за заштиту Уставног поретка

Вама и Бриселским споразумом ће бандо издајничка да се позабави Служба за заштиту Уставног поретка

5
(3)

БЕОГРАД – Било би неодговорно да Београд повуче потпис са Бриселског споразума, иако је тешко имати неки споразум који предвиђа формирање Заједнице српских општина, а који се не поштује, каже председник парламента Ивица Дачић који је пре осам година био потписник тог споразума.

Он је за К1 рекао да Београд неће повлачити никакве потезе који су можда и логични и разумни у смислу наше љутње због тога што није реализован Бриселски споразум, јер би то, каже, било неодговорно и нагласио је да Србија жели да буде конструктивни фактор.

„Бриселски споразум је управо и потписан због тих одредби које се тичу формирања Заједнице српских општина. Сигурно је да никоме није ни падало на памет да ће доћи године када не само да имате игнорисање, него и одбијање Приштине да прихвати тај споразум“, казао је Дачић.

Навео је да нема сумње да би Кетрин Ештон, да је остала на месту високе представнице ЕУ, а која је потписник у име ЕУ, наметнула питање одговорности због тога што се неке ствари из тог споразума не реализују.

Он је рекао и да је Ештон представљала одређени ауторитет и у ЕУ, али и у односима са САД и да смо имали ту несрећу да је она „промењена“ практично на истеку те године после потписивања Бриселског споразума.

Он је, међутим, рекао и да то питање не би требало персонализовати, али да је објективна политичка ситуација била да је ауторитет који је имала Ештон свакако нарушен у наредним годинама док је висока представница била Федерика Могерини, јер, како је навео, иза ње нису стајале неке од најјачих земља у Европи.

„Али, то нас не би требало да занима. Нас занима аутортитет ЕУ. Ако је Кетрин Ештон то потписала као гарант у име ЕУ, онда није проблем Србије ко ће бити високи представник ЕУ за спољну и безбедносну политику“, казао је Дачић.

Сматра да Европску унију треба да брине питање какав уопште има ауторитет када је реч о спровођењу Бриселског споразума.

„Тиме су потврдили да је њихов ауторитет практично раван нули и у том смислу се поставља питање сврсиходности даљих преговора са Приштином“, рекао је Дачић.

Дачић је рекао и да је Бриселски споразум по многим стварима био од великог значаја управо због тога што смо први пут стекли право да Срби на КиМ могу да се организују у оквиру ЗСО.

Навео је да је саставни део споразума да оружане снаге Приштине или „било како да се оне зову“ не могу да долазе на север КиМ без сагласности Кфора, који о томе онда обавештава председнике српских општина, као и да командант полиције на северу треба да буде Србин.

Београд ништа није изгубио тиме што је потписао Бриселски споразум

Дачић је рекао да Београд ништа није изгубио тиме што је потписао Бриселски споразум, јер су, каже, после тога отпочели преговори о чланству Србије у ЕУ.

„То је била директна последица потписивања Бриселског споразума“, подсетио је.

Нагласио је да Београд има легитимно право да инсистира од свих на примени Бриселског споразума, али је додао да се поставља питање да ли без ауторитета ЕУ „Приштини то уопште пада на памет“.

Казао је и да је запрепашћујући толерантни однос ЕУ која је гарантовала испуњавање тог споразума, а да притом не сматра да је потребан било какав притисак да се Бриселски споразум примени.

Дачић је рекао и да се у односу на време када је потписан Бриселски споразум много тога променило и на страни оних из Приштине који су седели у столици преговарача.

„Објективно, долазио је све гори и гори“, навео је Дачић и додао да су приштинске власти познате по томе да потписују све што могу, а да притом не испуњавају ништа од тога.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Синиша Мали доказао да Вучић ЛАЖЕ, јавни дуг је експлодирао од доласка СНС на власт!

Синиша Мали доказао да Вучић ЛАЖЕ, јавни дуг је експлодирао од доласка СНС на власт!

5 (3) Председник Вучић је пре само 10 дана у Бриселу изјавио да је „данашњи …

ВУЧИЋ: Узећемо паре од невакцинисаних и даћемо по 3.000 динара вакцинисанима!

ВУЧИЋ: Узећемо паре од невакцинисаних и даћемо по 3.000 динара вакцинисанима!

2.3 (6) На додатну финанијску помоћ државе од 3.000 динара (25 евра) моћи ће да …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend