Ванредна одбрана од поплава на Јужној Морави

0
(0)

Снег се топи, расте ниво река и опасност од поплава. Реке у нишком крају се повлаче, а на Јужној Морави код Мојсиња данас је врх таласа. Зато је на подручју Расинског округа на снази ванредна одбрана од поплава. Расте водостај Велике Мораве.

У Расинском округу је поплављено више од 100 хектара ораница и угрожено педесетак домаћинстава. Под водом су регионални и локални путеви, а прорадила су и стара клизишта.

У Ђунису су протекле ноћи евакуисане четири особе. Чамцем је превезена једна особа како би јој се пружила неопходна медицинска помоћ.

Вода и даље надолази, а већина становништва не жели да напусти своје домове. Реч је о старијим особама које су сигурне на вишим спратовима у кућама и имају све што им је неопходно.

Екипе су на терену. Тренутно је тешко у Сталаћкој клисури.

Јужна Морава је поплавила поља, стигла до кућа, а помоћу чамаца и ватрогасно-спасилачких екипа измештено је пет особа из Трубарева.

У прекиду је пут ка Сталаћу, као и регионална саобраћајница Крушевац–Ниш преко Ђуниса.

Дописник РТС-а из Ниша јавља да се Јужна Морава излила и код Ражња, а да је проблеме створило и клизиште у селу Малошиште у општини Дољевац због чега су исељене три породице.

На подручју Зајечара ниво Црног и Белог Тимока опада. На Косову и Метохији, реке Ситница и Лаб поплавиле су више села.

Расте водостај Велике Мораве

Због повећаног водостаја у сливу Јужне Мораве и топљења снега, расте водостај и Велике Мораве.

Из РХМЗ-а упозоравају да ће водостај на Великој Морави, бити, до 13. марта у умереном порасту и кретаће се између редовне и ванредне одбране од поплава.

Иначе, Велика Морава је великим делом тока у кориту, далеко од одбрамбених насипа, а водостај је у порасту од Ћуприје до Ушћа.

Понегде је вода ушла у неке викенд објекте, који су изграђени на самој обали, између реке и насипа, где нису ни смели да буду подигнути, речено је Тањугу у Водопривредном предузећу Ћуприја, коме је једна од делатности одржавање система одбране од поплава.

У том предузећу напомињу да је Велика Морава добро опасана одбрамбеним насипима, а општине дуж реке су у приправности и спремне да интервенишу ако дође до изливања.

Николић: Предузете превентивне мере

Штаб за ванредне ситуације затражио је координиран рад свих служби како би се умањио ризик од поплава.

Гостујући у Дневнику РТС-а, помоћник начелника Сектора за ванредне ситуције Горан Николић рекао је да су реке у последња 24 сата биле релативно мирне, али да не очекује да ће тако бити у наредним данима.

„Бојазни од изливања река постоје, нарочито на малим водотоковима и ми смо још претходне недеље предузели одређене радње и послали своје људе баш код оних насеља која су била угрожена и претходних година“, рекао је Николић за РТС.

Истакао је да је најважније да су предузете превентивне мере од поплава и да локалне самоуправе имају озбиљнији приступ и да се то види из године у годину.

„Наравно, и поред обуке коју су имали од стране Сектора, стигла је и наредба од министра унутрашњих послова, тако да мислим да је велика озбиљност и доста тога је превентивно урађено, што је у њиховој моћи. Морамо се више бавити превентивом, када не буде опасности од поплава, да се водотокови уређују тада и то је задатак који у наредном периоду треба да буде број један“, наглашава Николић.

Прати се слив Дунава и Саве

Сектор за ванредне ситуације је у сталном контакту и са суседима, јер у Србију, како каже, врло често долазе таласи из Црне Горе, БиХ и Хрватске, па се зато слив Дунава и Саве прати перманентно.

„Залихе снега на Алпима су исте као и 2006. године и у априлу се на Дунаву очекује један талас, али се надамо да неће доћи до наглог отопљавања снега“, рекао је Николић.

Поплаве из 2014. велика су поука, додаје Николић и оцењује да је много тога је урађено, „не довољно, јер се не може нешто што деценијама није рађено урадити за пар година“.

„Посао огроман следи, Сектор је појачао своје капацитете и наш план је да у наредним годинама свака област има специјалистичке тимове за поплаве, јер, нажалост, таква је тенденција да можемо очекивати у било ком делу Србије поплаву. Врло често, поготово код бујичних поплава, мора се одмах реаговати“, рекао је Николић.

ртс.рс, Вестионлине

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

После Вучића и даље затрпани канали и празна обећања

5 (1) Мештани београдских насеља на левој обали Дунава – Борча, Овча, Kотеж и Kрњача, …

Драгољуб Бакић: Лоша и неодржавана инфраструктура у Београду главни узрок поплава

0 (0) Архитекта Драгољуб Бакић изјавио је у Новом дану ТВ Н1 да је лоша …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend