Василић: Телеком Србија воде у предстечајни поступак

Василић: Телеком Србија воде у предстечајни поступак

елеком тврди да као акционарско друштво, чији капитал је подељен на акције, није у јавној својини и да држава и државне институције немају право да контролишу рад и пословање Телекома. На тај начин Телеком покушава да избегне примену прописа који регулишу јавну својину, наводи чланица Савета за борбу против корупције Јелисавета Василић.

Текст Јелисавете Василић који је написала за лист Данас преносимо у целости:

“Тврдња Телекома је незаконита и неозбиљна, дата од предузећа коме је држава поверила на управљање и коришћење телекомуникациону мрежу, а та мрежа је добро од јавног интереса и у општој употреби свих грађана, због чега Телеком мора бити озбиљна институција.

Није проблем што Телеком покушава да преко незаконитог тумачења облика организовања предузећа оствари неки свој облик нове својине коју не познаје Устав, него је проблем што држава незаинтересовано ћути и не предузима никакве радње контроле рада и пословања Телекома, чак прихвата онемогућавање Државне ревизорске институције да утврди сврсисходност аквизиција које је Телеком извршио кредитним задуживањем на више од 350 милиона евра, без правно важећих одлука, без законитог и писменог поступка, без утврђивања тржишних цена, без знања акционара, закључењем уговора у непосредној погодби, што све води Телеком у предстечајни поступак.

Очигледно је да је држава сама себе, противно Уставу и закону, развластила јавне својине и да је такво понашање државе почетак приватизације јавне својине која се не може приватизовати, јер има титулара државу.

Пошто се држава не понаша као титулар јавне својине, сама се развлашћује, то значи да нема државе и да грађани морају сами да штите јавну својину и то не само од Телекома него од свих оних предузећа која користе јавну својину, без обзира да ли су то „јавна предузећа“ или нека друга предузећа која су организована као друштва капитала.

Наиме, у складу са законом држава има право да јавну својину повери на управљање и коришћење ‘јавним предузећима’ и другим ‘друштвима капитала’ чији капитал може бити у било ком облику својине, али то не значи да давањем на управљања и коришћења, држава преноси власништво на јавној својини и да носилац права својине, држава, нема никаква права по основу власништва.

Телеком је државно предузеће са већинским државним капиталом 78% акција, које злонамерно меша облик организовања предузећа и облик својине што се не може никако мешати, јер то што је капитал Телекома подељен на акције не значи да је Телеком стекао власништво на јавној својини, телекомуникационим мрежама, и да са том својином може да ради шта год хоће.

Понашање Телекома и власти упућује да тече поступак изналажења начина приватизације јавне својине мењањем облика организовања, чиме ће се омогућити несметана и енормна корупција, јер јавна својина има много већу вредност од оних пљачкашких приватизација које су извршене над друштвеном својином.

То ће се једноставно радити тако што ће држава доносити одлуке о промени облика организовања у акционарска друштва код свих предузећа у којима се налази јавна својина, а онда ће менаџмент који бира власт имати право да обавља сва права власника целокупне имовине, без ичије и икакве контроле.

Не само од институција државе и грађана него ни од скупштине.

У вези приватизације једном смо преварени у односу на друштвену својину и сада не смемо дозволити више ни једној власти да нас вара и да нам одузима јавну својину преко промене облика организовања.

Зато је битно како ћемо прићи случају Телеком јер од тога зависи да ли ћемо имати јавну својину или ће сва природна богатства, добра од општег интереса и у општој употреби – прећи у власништво акционара који ће уређивати богатства која припадају свима нама.”

Данас.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Вучић остао без Курца, поднео оставку због истраге о корупцији

Вучић остао без Курца, поднео оставку због истраге о корупцији

Без обзира шта ко мислио о Себастијану Курцу, којег Александар Вучић представља као свог блиског …

Политичко крило нарко мафије припрема јавност за ослобађање Предрага Колувије

Политичко крило нарко мафије припрема јавност за ослобађање Предрага Колувије

Државни врх месецима уназад, по свему судећи, припрема српску јавност за ослобађања Предрага Колувије, већинског …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *