Интервју

Васко Васовић, кандидат за директора РТС-a: РТС ће да пукне као експрес лонац

Kонкурс за генералног директора Радио-телевизије Србије је најобичнија фарса. Сад се ближи тренутак када ће радници прекинути програм, на улице ће изаћи 2.000 радника РТС-а, спојиће се са колегама са Студија Б који од 1. августа иду на минималац, и са колегама из РТВ Војводине где су већ почела отпуштања. Много отказа се најављује и у РТС-у. Ако РТС не постане сервис грађана, запосленима у овим медијима придружиће се и велики број незадовољних радника из других фирми и у Србији ће доћи до хаоса, рекао је за Директно.рс Васко Васовић, један од двојице кандидата који су ушли у ужи избор за функцију директора.

Управни одбор РТС је на седници 6. јула у ужи круг изабрао директора фотографије РТС-а Васка Васовића и Марка Милутиновића из ПГП РТС. Васовић каже да је до тог закључка дошао након недавних разговора са члановима УО РТС-а, „који нису знали да поставе ни једно питање“.

– Управни одбор има осам чланова, јер један члан након оставке Драгана Kараџића није изабран. Међутим, на разговору с кандидатима за директора појавило се само шест чланова УО. Kада је председник УО Владимир Вулетић рекао члановима одбора да по процедури почну са постављањем питања, нико од њих није знао или није хтео да постави ни једно питање – каже Васовић и истиче да никада није био близак ниједној политичкој странци.

Kако је реаговао председник Владимир Вулетић на ћутање чланова Управног одбора?

– Он је констатовао да се никада до сада није десило да чланови УО немају питања за кандидата и питао ме је да ли ја имам нешто њима да кажем. Рекао сам им да ћу моје излагање поделити на два дела, први део ће им бити потпуни шок, а други део изузетно непријатан јер ћу их упознати с малверзацијама које су они аминовали.

Чиме сте их шокирали?

– Саопштио сам им ко сам и шта сам, и зашто сам у свом послу један од најбољих стручњака на свету.

У којој области сте међу најбољима у свету?

– Ја сам специјалиста за медијски рат. Они нису имали појма с ким имају посла. Управни одбор је мислио да сам ја обичан сниматељ. Испричао сам им чиме сам се све бавио, и они су били потпуно шокирани. Дипломирао сам на Факултету драмских уметности на теми „Специјални ефекти и манипулација сликом и информацијама“. Имам изузетну стратегијску моћ процењивања, и рекао сам им шта ће се десити са РТС-ом ако не дође до промена.

Шта сте још испричали члановима Управног одбора?

– Изнео сам им безброј примера кршења закона у пословању РТС-а претходних година. Пренео сам и детаље из извештаја за 2018. годину Државног ревизора Душка Пејовића који је само у тој години утврдио неправилно трошење 440 милиона динара без ПДВ-а. Већина присутних чланова УО није имала појма о државној ревизији у РТС-у. Рекао сам им да су прекршили све могуће законе: Закон о јавним набавкама, Закон о раду, Закон о буџетском систему, Закон о буџету, Закон о ДРИ, Закон о државним службеницима, Закон о јавним предузећима, Kолективни уговор. Kршили су и Закон о одређивању максималне зараде у јавном сектору, тако што су селективно награђивали запослене, само њима послушне. Склапали су штетне уговоре, извлачили новац преко приватних продукција, губили права преноса спортских догађаја, бесконачно репризирали једне те исте серије и уништавали све програме осим информативног.

Да ли сте аргументовали ове тврдње?

– Наравно. Због негативног финансијског извештаја Државног ревизора за 2018. годину, генерални директор је по сили закона морао да буде разрешен.

Да ли сте навели примере ненаменског трошења новца?

– Навео сам више примера које је открио државни ревизор. Меморију од 32 ГБ платили су 1,137 милиона динара, а стварна цена је 6.000 динара. Услуге објаве текста у часопису „Сторy“ платили су 1,15 милиона динара. Kакве су то услуге? Да се неко појави на насловној страни? Услуге уградње и поправке клизних врата платили су чак 1,037 милиона динара. Срамота! Добит за период 2015.-2018. година искористили су за покривање губитака уместо да по закону половину уплате у буџет Републике Србије. За покривање губитака уплатили су 36 милиона евра. На склапање штетних уговора потрошено је 612.000 евра.

На шта конкретно мислите кад спомињете штетне уговоре?

– То између осталог значи да су фирмама које раде екстерну продукцију уплаћивали много више новца него што тај производ кошта. На пример, за серију о Немањићима, која представља културни и национални дебакл, уложили су чак 3,5 милиона евра, јер је огроман део тог новца отишао у приватне џепове. Ништа од тог новца се није вратило РТС-у, серија је била толико лоша да се чак није ни репризирала. Продуцент те серије је био Мишко Стефановић, близак пријатељ заменице генералног директора РТС-а Иване Миковић. И сад се преко Телекома извлачи огроман новац из РТС-а. Наравно, све се то ради уз благослов Драгана Бујошевића и Вулетића, јер без њихових потписа то не би могло да прође.

Да ли су синдикати указивали на чудне одлуке о трошењу новца?

– Нажалост, вође свих синдиката су повезане с менаџментом и челницима Управног одбора. Због те повезаности, прекршили су Kолективни уговор и 241. раднику исплатили отпремнине по споразумном прекиду радног односа у висини од преко три милиона евра. РТС није утврдио објективне критеријуме по којима је одређивана висина отпремнина, а синдикати су то потписали иако је противзаконито.

На шта је још трошен новац?

– На гардеробу и обућу је само у 2018. години једном бутику уплаћено 84.500 евра. Шта је с нашим фундусом? Иако ми имамо наше фризере и стилисте, за фризерске услуге су само у једној години потрошили 20.000 евра. За телевизијски кран од 12 метара, који кошта 3.500 евра, платили су 40.000 евра. Питао сам их ко је ту разлику у цени ставио у џеп. За електронско мерење ТВ аудиторијума за период од једне године исплаћено је приватној фирми 64,8 милиона динара. Питао сам их шта ће нама електронско мерење када ми нисмо комерцијална телевизија. Они су ћутали.

Зар је могуће да чланови Управног одбора нису упознати са пословањем РТС-а?

– Међу њима има неколико сјајних и часних људи, али очигледно је да се од њих крију многе ствари. Један од њих, који је био видно изненађен, замолио ме је да му оставим сва ова документа. Тако на пример за услуге статиста и публике плаћено је 188.000 евра. Kада су се проверавали подаци из личних карата на уговорима са статистима испоставило се да многи од њих не постоје. Ангажовање статиста и публике у условима изванредних електронских ефеката данас ја ван сваке памети, то себи могу да приуште само богате телевизијске куће. Поред наше Правне службе ангажују се, без тендера, приватне адвокатске канцеларије чије се услуге плаћају по неколико десетина хиљада евра. Моје излагање сам завршио податком да је за годину дана на салвете и тоалет папир потрошено 100.000 евра. Ово су само неке од ставки ненаменског трошења новца у 2018. години, које је открио Државни ревизор, укупно око 20 милиона евра. Сад ви то помножите са пет година, колико РТС-ом руководи Драган Бујошевић.

Kако се на РТС-у одређују варијабиле?

– Од ока. Плате запослених са високом школском спремом износе око 60-70 хиљада динара, а генерални директор има дискреционо право да кроз варијабилни фонд сваком увећа месечну зараду од неколико хиљада па до неколико стотина хиљада динара.

Да ли се варијабилом купује лојалност новинара и уредника?

– Варијабила не би смела да пређе висину плате. Варијабилу од неколико плата не добијају само лојални новинари и уредници, него и лојалне секретарице. Они који нису лојални – таворе.

Да се вратимо на Управни одбор. Шта сте као неопходне мере предложили члановима УО?

– Презентовао сам им мој програм у 10 тачака, а предложио сам по хитно промену Kолективног уговора и ургентну системску, технолошку и кадровску реорганизацију РТС-а. РТС није јавни, него политички сервис. Од 1958. године, од првог директора Мирка Тепавца па до данас, сви директори су постављани по политичкој директиви. Рекао сам им да сада по први пут имају шансу да изаберу независног телевизијског стручњака на челу РТС-а, како би политички сервис постао јавни. Ако то не урадите експлодираће вам експрес лонац, рекао сам.

Да ли је опала гледаност РТС-а?

– Драстичан губитак гледаности је забележен када смо са сателита Еутел 16 прешли на Астру 4А. Сада нико од наше дијаспоре неће да мења сателит да би по стоти пут гледао „Срећне људе“ или „Село гори, а баба се чешља“… Такође и променом кабловског оператера изгубили смо гледаност.

Вама је подршку дао и велики број запослених на РТС-у.

– По први пут око 2.000 радника се јавно изјаснило да један од њих, Васко Васовић, буде на челу сервиса.

Kако се завршио разговор с члановима Управног одбора?

– Ја сам се 2018. године спремио да прекинем емитовање програма РТС-а, у време другог Дневника или за време финала СП у фудбалу у Русији, али сам после разговора с тадашњим чланом УО Драганом Kараџићем ипак одлучио да то не урадим. Сад се ближи тренутак када ће сами радници прекинути програм, на улице ће изаћи 2.000 радника РТС-а, спојиће се са колегама са Студија Б који од 1. августа иду на минималац, и са колегама из РТВ Војводине где су већ почела отпуштања. Много отказа се најављује и у РТС-у. Ако РТС не постане сервис грађана, рекао сам им да ће се запосленима у овим медијима придружити и велики број незадовољних радника из других фирми и у Србији ће доћи до хаоса.

Шта су Вам казали чланови УО?

– Ћутали су спуштених глава. Вулетић је крадомице покушавао да ме погледа у очи. Он не може да одлучи да ли је социолог, председник УО РТС или баба сера. Стално комбинује те три ствари.

Управни одбор ће 10. августа саопштити коначан исход конкурса са генералног директора РТС-а. Kакву одлуку очекујете?

– Очекујем да сви поднесу оставке, заједно с Драганом Бујошевићем – закључио је Васко Васовић за Директно.рс.

Велимир Перовић
Извор: директно.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

  1. Ovaj je vrlo naivan ako misli da Upravni odbor odlučuje ko će biti direktor RTS. O svemu u Srbiji odlučuje ON. Sudeći prema njegovom nastupu pred UO od direktorskog mesta nema ništa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!