Србија

Ваздушне битке против градоносних облака

Употреба авијације до 50 одсто успешна у борби против града

Ваздушне битке против градоносних облака

Стари систем одбране од града ускоро би требало да буде допуњен модернијим (Фото Танјуг)

Олујни облаци и ћудљиво време наводе помоћника начелника Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Бобана Стевановића да апелује на владу и парламент да што пре усвоје закон о сузбијању града.

Брзо усвајање овог закона је императив, сматрају у МУП-у, јер би допринело успешнијој одбрани Србије од града, који је већ направио пустош на њивама.

Према нацрту закона, тактика ослањања на ракетне системе обогатиће се употребом термогенератора са земље и засејавањем облака реагенсом из авиона, уз употребу заштитних мрежа на земљи.

Стевановић није могао да одговори на питање колико ће пореске обвезнике коштати нова стратегија у борби против града, напоменувши да се још израђује коначна калкулација. Досадашње финансирање 1.680 противградних база и 13 радарских станица, уз плаћање чланове посада, државу је у просеку коштало 10 милиона евра годишње, па се претпоставља да ће сума здруженог дејства термогенератора и авијације бити још већа.

– Комбиновани модел је најбољи за Србију, а тек кроз неколико година изабраће се најбоља комбинација заштите – тврди професор Хемијског факултета у Београду др Иван Гржетић и координатор студије УСАИД-а која се бавила противградном заштитом.

Канада је користила ракетне системе, па прешла на земне агрегате,затим увела авионе у игру, напомиње Гржетић, наглашавајући да је зачуђујуће зашто Србија раније није увела бољу противградну заштиту.

– Ми имамо авионе за расејавање агенаса. Сваки авион који може да се попне на висину до 10.000 метара и има свој радар може да се користи за ваздушне битке против градоносних облака – наводи професор.

Коришћење клипно-елисне авијације, са процентом успешности у борби против града до 50 одсто, користе САД, Аргентина, Аустрија, Грчка, Канада и Русија, док турбо-елисну транспортну авијацију у разбијању облака имају Русија, Иран, Куба и Сирија, са успешношћу до 60 одсто, наводи се у студији УСАИД-а.

Француска и Шпанија, са друге стране, постижу ефикасност одбране од града од 80 одсто, користећи земне ацетонске агрегате. То значи да се у облак, пре формирања града, пошаље смеса хемијских средстава, чиме се стварају мања зрна кристала и смањује ефекат града. Ове земље истовремено за заштиту воћа и поврћа користе противградне мреже, а делимично и авионе који надлећу облаке и засипају их сребројодидом.

У односу на стратегије одбране од града базиране искључиво на ракетама, које су у најоптимистичнијим верзијама успешне до 20 одсто, комбинација неколико модела заштите је свакако боља опција.

Наше ракете, ипак, остају део система заштите, потврђује Стевановић, с тим да ће, према нацрту новог закона, локална самоуправа у целости преузети финансирање 3.200 стрелаца на лансирним рампама. Са друге стране, МУП ће одржавати радарске системе и ракетне станице.

Међу експертима који сматрају да држава не треба да финансира противградну одбрану из буџета јестеи редовни професор Природно-математичког факултета у Новом Саду Миливој Гаврилов.

Он подсећа да противграднуодбрануизбуџетанеспроводиниједназемљаЕУ, изузев,уврломаломобиму,Мађарска, РумунијаиБугарска. Према његовим речима, удокументимаЕУнеманиречиоодбраниодграда, каообавезидржаве.

– И у САД су се давно ослободили ове обавезе. На државном нивоу оперативна противградна одбрана се спроводи, поред земаља бивше СФРЈ (Хрватска, Македонија, БиХ и Србија), делом још у Русији, Кини и још неким државама. У неким земљама се спроводи спорадично противградна одбрана на малом подручју (Аустрија и Грчка), преко приватне иницијативе, локалног финансирања или у оквиру научних пројеката – констатује Гаврилов.

————————————————————-

Још нисмо купили термогенераторе

– Србија није купила термогенераторе, а ваздухоплови привредне авијације и још неки авиони могу да се прилагоде засејавању облака – каже Бобан Стевановић. Он није одговорио на питање за које време би, после евентуалног усвајања закона, могли да се примене нови облици заштите.

– Изабраћемо најповољнији модел, а у свету постоје агенције које се баве овим пословима. Одлука ће бити донета на бази праћења метеоролошке ситуације и процене о могућим штетама – каже он.

Александар Апостоловски
објављено: 29.06.2011.
{ Политика }

 

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!