fbpx

Велефарм иде у стечај

0
(0)

Новости сазнају – Највећи српски продавац лекова на велико у блокади две године. Ако се повериоци не јаве, дуговања се бришу, а сва имовина иде држави

НАЈВЕЋИ трговац лекова и медицинске опреме у Србији „Велефарм“ иде у стечај. Још је неизвесно хоће ли његово име бити аутоматски избрисано са српске привредне мапе, заједно са свим дуговима, или ће партнери покушати да извуку свој новац кроз редован стечај. Повериоци, тако, имају шансу до првих дана априла да покрену овај поступак, у противном ће привредни суд аутоматски угасити предузеће, а сва имовина припашће држави. У том случају, држава ће добити и сва „Велефармова“ предузећа, а има их још седам.

Врата стечаја „Велефарму“ су се отворила почетком ове године. Толерисање блокаде рачуна од јануара је смањено на годину дана, а ово акционарско друштво је тада било већ више од годину дана неспособно да измирује своје обавезе. Рачуни ове фирме су „у црвеном“ више од 600 дана, а износ блокаде је 1,7 милијарди динара. Укупни дугови, незванично, мере се стотинама милиона евра.

 ВЛАСНИЦИ ДРЖАВА у „Велефарму“ има 10 одсто власништва. „Хемофарм“, односно „Штада“ је власник скоро петине капитала овог велетрговца, док су највећи акционари, по званичној листи Централног регистра, „Фармахолдинг“ из Београда, са 23 одсто и „Инвехолдинг“ са 22 одсто удела.

 „Велефарм“ је власник још седам предузећа, а на списку фирми које испуњавају услов за аутоматски стечај налази се још „Велефарм – ВФБ“. Његови рачуни су у блокади од чак 5,39 милијарди динара и то више од 460 дана. Иста судбина прети и „Велефарм пролеку“ са блокадом тешком 1,57 милијарди динара, који у „црвеном“ броји близу 380 дана. Извесно је да ће и ова фирма за неки дан бити на листи за аутоматски стечај.

Иако се у „Велефарму“, како „Новости“ незванично сазнају, увелико прича о спровођењу аутоматског стечаја, познаваоци сматрају да повериоци ову компанију неће пустити низ воду, а да не извуку бар део својих потраживања. Подсетимо, „Велефарм“, између осталог, милионе евра дугује и државној „Галеници“.

Познаваоци стечајне праксе објашњавају да ће остала „Велефармова“ предузећа наставити да послују. У случају да се спроведе аутоматски стечај над холдингом, њихов нови власник биће држава. Код редовног стечаја, пак, ова предузећа би се „поделила“ између поверилаца, али тек по окончању целог поступка.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Док ПСИХОПАТА прича бајке: Ускоро милион незапослених и пад плата у Србији

5 (1) У Србији ће на јесен бити око милион незапослених градјана ако држава не …

Упозорење да Балкану прети сиромаштво: Србију могу извући само агресивне мере

5 (2) Да би се Србија носила са повећањем сиромаштва које Светска банка предвиђа за …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *