fbpx

НЕВЕРОВАТНО: Направили пругу па се сетили да им за прелазак преко Велике Мораве треба и мост?!

0
(0)

Србија ће морати да плаћа пенале јер је недовршени мост препречио пут градитељима пруге Гиље-Ћуприја-Параћин, јавља „Танјуг“. Железнички мост на Великој Морави градила је „Алпина“, која је отишла у стечај. Италијанска фирма радове на прузи приводи крају, али она не може бити пуштена у рад због недовршеног моста који обраста у коров.

Траса међународне двоколосечне пруге на деоници Гиље–Ћуприја–Параћин, на Коридору 10, стигла је до незавршеног железничког моста на Великој Морави, због чега ће држава можда морати да плаћа пенале, наводи агенција Танјуг.

Изградња моста прекинута је у јулу јер је градитељ, аустријско-словеначки конзорцијум „Алпина-Метеорит“, отишао у стечај.

most-Velika-Morava

Траса пруге од Гиља до незавршеног моста, коју гради италијански грађевински конзорцијум „Арматори Феровијари“, завршена је 90 одсто, а од Параћина 80 одсто.

„Мост није у нашој надлежности, а пројекат изградње пруге је такав као да је ту, готов, завршен“, изјавио је за Танјуг одговорни извођач радова на прузи Жељко Марковић.

Недовршени мост створио је градитељима велике тешкоће. „Сав транспорт који је предвиђен преко моста морао је бити померен и морало се изградити око 300 метара привременог колосека“, додао је Марковић.

Према његовим речима, Италијани на прузи раде веома одговорно и прате рокове. „Они ће, готово сигурно, на време завршити пругу, али мост неће бити завршен, па пруга неће бити пуштена у саобраћај. Наша држава ће зато Италијанима плаћати пенале“, истакао је Марковић.

Како је објаснио, Србија ће пенале морати да плати и компанији „Сименс“, која на прузи гради контактну електричну мрежу.

Железнички мост преко Велике Мораве код Ћуприје требало је да буде завршен 3. августа 2012. године. Генерални директор „Железница Србије“ Драгољуб Симоновић, приликом разгледања радова на прузи код Гиља, 15. септембра, рекао је да мисли да ће „питање моста бити завршено ефикасно“.

Симоновић је објаснио да брзо треба наћи новог извођача радова, јер пруга без моста не може бити пуштена у рад.

Недовршени мост пропада

Међутим, од посете првог човека „Железница“ на терену се ништа није променило. Градилиште је пусто – део изграђеног моста и материјале поред њега нагриза корозија, а изграђени бетонски стубови зарасли су у коров.

„Сви бетонски стубови, предвиђени пројектом, завршени су, уграђено је близу 11.000 тона бетона и што се тиче бетонских радова, они су завршени, остало је да се заврши монтажа и подужно навлачење конструкције“, рекао је раније за Танјуг инжењер задужен за стручни надзор изградње моста Никола Стефановић.

За разлику од стубова, од 322,5 метара колико ће мост бити дуг изграђено је само 67,5 метара. На градилишту је доста челичних елемената, „око 1.800 тона, од 2.400 колико је потребно за изградњу новог моста“.

Изградњу тог моста са око девет милиона евра финансира Европска инвестициона банка. Његова изградња је почела 1. марта 2011. године и, према уговору, требало је да буде завршена 3. августа прошле године. Завршетак је био померен за фебруар ове године, али је „Алпина“ отишла у стечај.

Мост се гради у оквиру целокупне реконструкције и модернизације деонице пруге Гиље–Ћуприја–Параћин, коју, према уговору од 2. јула прошле године, од 1. марта гради италијански конзорцијум „Италијана конструкциони – конзорцио Арматори Феровијари“. Реч је о двоколосечној прузи дугој 10,5 километара за брзине до 167 километара на сат.

 

РТС

 

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Зорана Михајловић за 108км пруге у равници потписала уговор вредан 943 милиона €

0 (0) „Неодговорност и некомпетентност министара у актуелној српској влади оставиће трајне последице на развој …

Отворен Кримски мост (видео)

0 (0) Руски председник Владимир Путин је отворио друмски део Кримског моста. Он је сам …

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *