Велики Црљени: Откривено ко загађује и запрашује прашином ваздух над Београдом (видео)

На конференцији за новинаре „Случај Велики Црљени – доступност еколошке (не) правде у Србији“ која је одржана данас, у среду 17. новембра 2021. године у Медија центру, откривено је ко најбише загађају ваздух изнад Београда и његове околине.

– Овом конференцијом желимо још једном да укажемо на повреде Уставом и међународним актима гарантованих људских права тужилаца: повреде права на мирно уживање дома и имовине, повреде права на здравље, на информисање о стању и параметрима животне средине и ризицима по здравље. Настављамо да тражимо заштиту повређених гарантованих права личности тужиоца, уклањање извора опасности односно уградња најбољих доступних технологија у ТЕ Колубара “А”.

Животна средина у Србији је веома угрожена. Нарочито је приметно загађење ваздуха, али и воде и земљишта. Стручњаци сумњају да је 6.000 прераних смрти у Србији иницирано последицама загађења ваздуха. Многа индустријска постројења не поштују законе Републике Србије и угрожавају живот свакога од нас, рекао је Лука Ђорђевић, објашњавајући какав је то велики еколошки проблем у Великим Црљенима

– Адвокатска канцеларија “Сретен Ђорђевић” поднела је у фербруару 2021. године у име 15 мештанки и мештана Великих Црљена четири тужбе Вишем суду у Београду против Јавног предузећа Електропривреда Србије – Термоелектрана Колубара “А”. Након девет (9) месеци још увек се не зна ни који суд ће да суди нити када ће суђење да почне. Подсећамо да су по одредби члана 107. Закона о заштити животне средине судски поступци за накнаду еколошких штета ХИТНИ, рекао адвокат Сретен Ђорђевић објашњавајући да случај Велики Црљени није само еколошки проблем већ је и правне природе.

А шта су о овом проблему , везаним за Велике Црљане рекао још, осим Луке и Сретена Ђорђевића и мештанин овог места, Радисав Раца Јовановић, погледајте у видео прилогу, па о свему донесите свој ваљани суд.

Србин.инфо

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Ексклузивно: Метеорски успон „Про Тента“ – фирме која лобира за Грчића

Ексклузивно: Метеорски успон „Про Тента“ – фирме која лобира за Грчића

Представници неколико приватних фирми, које послују са Електропривредом Србије, упутили су писмо председнику Александру Вучићу …

Никезић Вучићу: Kако је редовно стање у ЕПС-у када се увози 837 мегавата струје

Никезић Вучићу: Kако је редовно стање у ЕПС-у када се увози 837 мегавата струје

Председник Ресорног одбора за привреду и финансије Странке слободе и правде (ССП) Душан Никезић упитао …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *