Велики губици Развојне банке Војводине

0
(0)

Банка је проблем са наплатом датих кредита имала због лошег избора клијената, наслеђених из периода док је пословала под именом Металс банка. Новац државе иде на покривање губитака

ОД девет милијарди динара, које је држава „упумпала“ у Развојну банку Војводине, 6,88 милијарди отићи ће на покривање губитака из првих шест месеци ове године. Банка је, наиме, отписала потраживања која не може да наплати, и она износе 6,51 милијарду. На то треба додати и обрачунату камату од 486 милиона динара.

Банка је проблем са наплатом датих кредита имала због лошег избора клијената, наслеђених из периода док је пословала под именом Металс банка. Значајан број, после раскида приватизације, ушао је у поступак реструктурирања, за време кога не постоји могућност принудне наплате. Док је једном броју клијената, услед покретања кривичног поступка против оснивача, привремено одузета имовина.

Развојна банка Војводине је, уз Агробанку и Привредну банку Београд, „прогутала“ 20,8 милијарди динара пореских обвезника. Толико је, из државне касе, уложено на име докапитализације и откупа лоше активе у све три институције.

Ову новосадску банку држава је већ више пута докапитализовала. Већински власник је АПВ и Влада Војводине са 62,5 одсто капитала, па Република Србија са 23,5 одсто. Док Фонд за развој Војводине има 1,7 одсто акција.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Лутовац: Вучић упорно покушава да разбије Демократску странку

5 (1) Председник Демократске странке Зоран Лутовац изјавио је да ДС има велику одговорност у …

Пропао Вучићев покушај разбијања ДС, распуштен градски одбор ДС-а у Београду

4 (3) Извршни одбор Демократске странке донео је данас одлуку о распуштању Градског одбора Београд …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend