Вељко Попара, заборављени шпијун из УКП-а

0
(0)

Шпијун из Управе криминалистичке полиције (УКП) МУП-а Србије је поверљиве податке ове полицијске службе агентима страних обавештајних служби носио на УСБ флеш меморији, са њима се састајао по хаусторима зграда, пресвлачио се и маскирао како га не би препознали.

Откривајући јавности својеврсну шпијунску аферу, ово су у октобру прошле године саопштили премијер Александар Вучић и министар полиције Небојша Стефановић.

Изношење оваквих информација у јавности требало је, како је објашњено, да буде порука онима који мисле да могу да раде против државе.

Међутим тада су, као и сада, многобројна питања остала у МУП-у без одговора. Осим гласина у јавности, никада није саопштено име наводног шпијуна, за које је кривично дело тачно осумњичен, које тужилаштво води овај случај и коначно, шта је показала истрага – имамо ли агента стране службе у полицијским редовима и шта је са њим? Јер с обзиром на прашину која је тим поводом подигнута у јавности, надлежни су дужни одговоре на ова питања.

„Политика” је покушала да их добије поново у МУП-у, као и у свим надлежним и ненадлежним тужилаштвима, будући да није познато где је случај „завршио”. Епилог: не само да нисмо добили одговоре на питања да ли се води истрага или предистрага у овом предмету, већ ни ко је води.

Прво смо се обратили Тужилаштву за организовани криминал, које нам је одговорило да није надлежно и да није ни поступало у овом предмету, те су нас упутили да информације потражимо у МУП-у. У Вишем јавном тужилаштву у Београду нам је затражено име особе против које се води поступак. Будући да овај податак никада није саопштен, замолили смо да провере да ли је реч о Вељку Попари, којег је чаршија доводила у везу са овим случајем.

„Име Вељка Попаре провером кроз уписнике где се воде осумњичени – није заведено”, казали су за „Политику” у овом тужилаштву.

Међутим, објашњено нам је да кроз уписнике не може да се провери уколико се води предистражни поступак.

„Лица из предистражног поступка се понекад не заводе именом и презименом, што значи да је могуће да је предистражни у току, али исто тако да још ништа из полиције није стигло”, навели су из овог тужилаштва, остављајући могућност да можда и неко основно тужилаштво ради по овом предмету.

У Првом и Трећем основном јавном тужилаштву у Београду нашем листу је речено да предмет није код њих. У оба ова тужилаштва уверавају да, уколико је реч о кривичном делу одавања службене тајне, предмет је највероватније у београдском Вишем јавном тужилаштву.

У Другом основном јавном тужилаштву такође смо морали да питамо у вези са конкретним именом, па смо опет споменули Вељка Попару. „Пред Другим основним јавним тужилаштвом у Београду не води се ниједан поступак против Вељка Попаре”, одговорено нам је из овог тужилаштва.

Подсетимо, Вељко Попара је бивши помоћник начелника УКП-а. Он међутим, по објављивању информација и довођења његовог имена у контекст одавања тајни страним службама, у октобру прошле године за наш лист није то потврдио нити демантовао, напомињући да му закон без одобрења МУП-а не дозвољава да разговара са новинарима. За разговор са њим нисмо добили одобрење надлежних.

Дакле, шта је са шпијуном из УКП-а и даље је непознаница. У МУП-у нису одговорили на питања нашег листа да ли наводни шпијун и даље ради у полицији и да ли је и против кога поднет дисциплински поступак у овом случају.

Министар полиције Небојша Стефановић је још у октобру прошле године медијима изјавио да високи функционер УКП-а није ухапшен, већ да је под контролом и да не може да учини никакву штету по безбедност Србије. Стефановић је тада казао да је прва фаза истраге завршена, да иде друга, те да од надлежног тужилаштва очекује да предузме кораке на оптужењу.

„Тужилаштво ће проценити када”, навео је министар унутрашњих послова.

Те процене још нема.

 Аутор: Данијела Вукосављевић, Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Истражујемо: У Србији вршља 200 страних шпијуна, а најактивнија је британска МИ6 (СИС)

3 (2) АКТИВНОСТ страних служби у Србији, али и у читавом региону, повећана је већ …

Перишић, Монктон, Хрвати: Ово су највеће шпијунске афере у Србији у овом веку

4.7 (3) 2002. – ХАПШЕЊЕ ПЕРИШИЋА ВОЈНА служба безбедности ухапсила је тадашњег потпредседника владе генерала …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend