Венци за гардисте и пацијенте погинуле 1999. у НАТО бомбардовању КБЦ „Драгиша Мишовић”

Венци за гардисте и пацијенте погинуле 1999. у НАТО бомбардовању КБЦ „Драгиша Мишовић”

БЕОГРАД – Полагањем венаца и паљењем свећа код спомен обележја погинулим војницима Гардијске бригаде Војске Србије и пацијената КБЦ „Драгиша Мишовић”, данас је обележено 16 година од њиховог трагичног страдања у НАТО бомбардовању.

Венце су положили председник Скупштине града Никола Никодијевић, помоћник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Милан Поповић, представници Војске Србије, запослени у КБЦ „Драгиша Мишовић” и породице погинулих гардиста и пацијената.

У ракетном нападу НАТО 20. маја 1999. године, 50 минута после поноћи, погинуло је седам војника и три пацијента. Погинули су војници Гардијске бригаде Александар Бајин, Горан Вережан, Предраг Игњатовић, Бранимир Крњајић, Славиша Миљковић, Војин Пејчиновић и Драган Танкосић и пацијенти Бранка Бошковић, Зора Бркић и Радосав Новаковић.

Никодијевић је након одавања почасти погинулима, које је почело у симболичних 12.50 сати, изразио наду да се бомбардовање више неће поновити нигде и никада у свету.

„Не желимо да и једна болница буде легитимна мета, војни циљ, да страдају пацијенти, болесни, непокретни људи”, рекао је Никодијевић и нагласио да ће држава и друштво водити рачуна о породицама настрадалих гардиста и пацијената.

Spomen tabla 468

Истичући да ће се достојанствено чувати сећање на страдале, Никодијевић је рекао да је данас, 16 година касније, бол и даље пођеднако велик, јер је реч о ненадокнадивом губитку.
„Нико не може да врати те младе, малтене голобраде момке њиховим породицама и нама као држави и друштву и управо зато је и већа наша обавеза да гајимо сећање на њих”, навео је председник градског парламента.

Он је додао и да су страдали невини младићи на редовном одслужењу војног рока, који никада никога ни са чим нису угрозили, као и болесни људи који су лежали у болницама.

„Дужни смо да се сећамо и да преносимо на будуће генерације све лоше што нас је задесило и што је било на овим просторима 1999. године”, навео је Никодијевић.

Наводећи да је тешко било шта рећи, јер је бомбардовање било безумни чин, помоћник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Поповић је навео да је настрадала младост која је бранила једну државу од далеко надмоћијег непријатеља.

„Ово је једно од спомен обележја које ће нас, док смо живи, и свако поколење иза нас подсећати на безумност ратовања”, рекао је Поповић, додајући да ће Министарство увек чувати традицију и сећање на страдале.

Директор КБЦ „Драгиша Мишовић” Радисав Шћепановић навео је да ни после 16 година успомене на ноћ бомбардовања болнице не бледе.

Успомена на изгинуле пацијенте и гардисте, закључио је, предаваће се у аманет свим будућим генерацијама како се сличне ствари никада више не би догодиле нигде у свету.

Танјуг

фото: Министарство одбране

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

НАТО 1999. на Србију бацио више бомби него Хитлер на Енглеску током Другог светског рата!

НАТО 1999. на Србију бацио више бомби него Хитлер на Енглеску током Другог светског рата!

ГАЛИЈАШЕВИЋ: ПРИЈЕТИЛИ СУ ДА ЋЕ БОМБАМА ЗАСУТИ ЦИО БЕОГРАД АКО ИМ СРБИЈА НЕ ПРЕДА КОСОВО …

Партнерство НАТО и Србије почело је на нишкој пијаци када сте нам побили народ касетним бомбама!

Партнерство НАТО и Србије почело је на нишкој пијаци када сте нам побили народ касетним бомбама!

БЕОГРАД – НАТО војна канцеларија у Београду је у потпуности спремна да настави сарадњу са …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *